
Rožmarin je začimba močnega vonja in prijetnega okusa. Dodajamo ga mesnim in ribjim jedem, enolončnicam, gobam, pečenemu krompirju, paradižniku, dobro se ujame z mehkimi siri: uporabljamo svežega ali posušenega.
Rožmarin je ena od stalnic med začimbami, ki jih uporabljamo v vsakdanji kuhinji. Rastlina, zimzeleni grm, ki v višino doseže tudi do dva metra, izhaja iz Sredozemlja, zato je kot začimba nepogrešljiv v mediteranski kulinariki. Pri nas uspeva tudi na celini, kjer pa ga pogosto gojimo v loncih. Svežega hranimo v hladilniku ali v kozarcu sveže vode.
Način uporabe: od vejice do posušenega
Kot začimbo uporabljamo ozke lističe v obliki iglic, tako sveže kot posušene. Sveži so mehki, suhi pa povsem otrdijo, zato jih pred uporabo stremo v terilniku ali zmečkamo, da ne bodo v jedi moteči.
Zelene lističe sesekljamo, v jed pa lahko dodamo tudi cele vejice, ki jih poberemo ven, preden jo postrežemo. Rožmarin ima zelo izrazit vonj in okus, nekoliko grenak, a vendar prijeten, zato ga odmerjamo previdno. Poleg tega je treba vedeti, da je posušeni bolj aromatičen, zato količino prilagodimo tudi temu.

Jedi, ki so dobre z rožmarinom
Uporabljamo ga za obogatitev dolge vrste jedi, zlasti tistih, ki dišijo po italijanski in francoski kuhinji. Dodajamo ga v paradižnikove jedi, zelenjavne juhe in omake, nepogrešljiv je pri pečenih ribah in vseh vrstah mesa, svinjini, teletini, perutnini, jagnjetini pa tudi divjačini. Zlasti ga je dobro dodati k mastnim jedem, saj pomaga razkrajati maščobo.
Dodajamo ga v gobje jedi, k bučam, ne pozabimo ga potresti po krompirju, ki ga spečemo v pečici.
Rožmarin dodamo proti koncu kuhanja
V kuhane jedi ga dodajamo šele proti koncu, zadnjih pet ali največ deset minut, saj ob predolgem kuhanju postane izrazito grenak.

Aromatiziramo olja, kise in soli
Zelo dobro se ujame z oljčnim oljem, pogosto lahko v receptu preberemo, da jed premažemo z rožmarinovo vejico, namočeno v olje. Lahko pa z njim oplemenitimo olje, tako da vejico ali dve damo v steklenico. Podobno naredimo s kisom, z drugimi začimbami pa ga, drobno sesekljanega, zmešamo v zeliščno sol. zeliščno sol, v kateri bo visok odstotek rožmarina. Če imate nizek pritisk, ga v sol dodajte več.
Priporočamo še: TOP 10 jedi iz otroštva, ki jih prinese jesen
Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: CentralITAlliance/Getty Images