To je najboljši trenutek, ko v jed dodamo rožmarin

Rožmarin je začimba močnega vonja in prijetnega okusa. Dodajamo ga mesnim in ribjim jedem, enolončnicam, gobam, pečenemu krompirju, paradižniku, dobro se ujame z mehkimi siri: uporabljamo svežega ali posušenega.

Rožmarin je ena od stalnic med začimbami, ki jih uporabljamo v vsakdanji kuhinji. Rastlina, zimzeleni grm, ki v višino doseže tudi do dva metra, izhaja iz Sredozemlja, zato je kot začimba nepogrešljiv v mediteranski kulinariki. Pri nas uspeva tudi na celini, kjer pa ga pogosto gojimo v loncih. Svežega hranimo v hladilniku ali v kozarcu sveže vode.

Način uporabe: od vejice do posušenega

Kot začimbo uporabljamo ozke lističe v obliki iglic, tako sveže kot posušene. Sveži so mehki, suhi pa povsem otrdijo, zato jih pred uporabo stremo v terilniku ali zmečkamo, da ne bodo v jedi moteči.

Zelene lističe sesekljamo, v jed pa lahko dodamo tudi cele vejice, ki jih poberemo ven, preden jo postrežemo. Rožmarin ima zelo izrazit vonj in okus, nekoliko grenak, a vendar prijeten, zato ga odmerjamo previdno. Poleg tega je treba vedeti, da je posušeni bolj aromatičen, zato količino prilagodimo tudi temu.

Posušen je bolj aromatičen kot svež, oba odmerjamo previdno. (Foto: TKphotography64/Getty Images)

Jedi, ki so dobre z rožmarinom

Uporabljamo ga za obogatitev dolge vrste jedi, zlasti tistih, ki dišijo po italijanski in francoski kuhinji. Dodajamo ga v paradižnikove jedi, zelenjavne juhe in omake, nepogrešljiv je pri pečenih ribah in vseh vrstah mesa, svinjini, teletini, perutnini, jagnjetini pa tudi divjačini. Zlasti ga je dobro dodati k mastnim jedem, saj pomaga razkrajati maščobo.

Dodajamo ga v gobje jedi, k bučam, ne pozabimo ga potresti po krompirju, ki ga spečemo v pečici.

Rožmarin dodamo proti koncu kuhanja

V kuhane jedi ga dodajamo šele proti koncu, zadnjih pet ali največ deset minut, saj ob predolgem kuhanju postane izrazito grenak.

Z vejico odišavimo oljčno olje. (Foto: Svetlana Monyakova/Getty Images)

Aromatiziramo olja, kise in soli

Zelo dobro se ujame z oljčnim oljem, pogosto lahko v receptu preberemo, da jed premažemo z rožmarinovo vejico, namočeno v olje. Lahko pa z njim oplemenitimo olje, tako da vejico ali dve damo v steklenico. Podobno naredimo s kisom, z drugimi začimbami pa ga, drobno sesekljanega, zmešamo v zeliščno sol. zeliščno sol, v kateri bo visok odstotek rožmarina. Če imate nizek pritisk, ga v sol dodajte več.

Priporočamo še: TOP 10 jedi iz otroštva, ki jih prinese jesen

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: CentralITAlliance/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana