To jed doma skoraj zagotovo pripravljate narobe

Naleteli smo na članek, kjer chefinja našteva največje napake pri pripravljanju jedi, ki jih počnemo doma. Marsikje se boste našli.

Če gojite do kuhanja veselje, se vam verjetno vse zdi preprosto. Če kuhate le zato, da zaužijete dovolj kalorij, se s pravili priprave posameznih jedi ne ukvarjate preveč. A chefi so prepričani, da pri operiranju z najbolj klasičnimi jedmi skoraj vsi naredimo največ napak. Zgodijo se tudi tistim, ki radi in pogosto ustvarjajo za štedilnikom.

Ribe

Priprava rib ni najlažje opravilo, najpogostejša napaka pa je, da njihovo meso predolgo pečete in ga na ta način posušite, je za portal Eat this, not that povedala profesionalna chefinja Claudia Sidoti. Nasvet, ki ga morate pri tem poznati je ta, da pri toplotni obdelavi živil, ki vsebujejo beljakovine, velja pravilo dodatnih 5 minut: Tudi, ko jih boste odstavili z ognja, se bodo namreč kuhala še ravno toliko časa.

Piščanec

Tudi piščanec se pogosto znajde na vsakdanjih krožnikih in tudi tega pogosto presušimo. Chefinja priporoča, da ga pečemo med 5 in 8 minutami na zmernem ognju (izjema so tanko narezani kosi), nato je čas, da ga obrnemo in postopek ponovimo. Pomembno je, da mu po peki na krožniku privoščimo še 5 minut počitka.

Za več informacij: VIDEO: Napake, ki jih počnete pri pripravi piščančjih prsi

Riž

Pri rižu se nam najpogosteje zgodi, da ga razkuhamo ali pa se prime dna posode. Tudi na razmerje vode in zrnja je treba biti pozoren, pravi chefinja. Ko kuhamo riž, naj bo plin reguliran na najmanjšo možno jakost, pomembno pa je, da po kuhanju počiva 5 minut, preden ga postrežemo.

Preberite: Riž: 6 koristnih informacij, ki jih je dobro poznati

Pire krompir

Pri pripravi krompirjevega pireja večina ljudi pretirava s tlačenjem, je prepričana Sidoti. Na ta način postane preveč lepljiv. Druga pogosta napaka pa je dodajanje mrzlega mleka in masla. Oba je treba prej segreti, pravi chefinja.

Odličen recept: Krompirjev pire: pozabite pol kilograma masla, to je odgovor za najboljši okus

Testenine

Pomembno je, da testenine skuhamo po navodilih, ki so zapisana na njihovi embalaži, kar po večini počnemo vsi, ki kuhamo doma. Korak, pri katerem navadno zagrešimo napako, pa je soljenje vode. Pravilno je namreč, da dodamo toliko soli, da ima krop okus po morju. Brez skrbi, testenine ne bodo preslane. Prav tako jih nikoli ne spirajte pod tekočo vodo, ko prenehate s kuhanjem, še opozarja Sidoti.

Tako se kuhajo testenine: Osem napak, ki jih delate pri kuhanju testenin

Jajca

Pri pripravi jajc bi prav vsak potreboval odštevalnik časa, je prepričana chefinja. Ne glede na to, koliko izkušenj imate in ali jih poširate, pečete ali kuhate, je nujno, da ste pozorni na čas. Le na ta način bo rumenjak namreč ravno prav tekoč. Pri omletah pa si nikar ne smete privoščiti, da bi se posušile, še narekuje chefinja.

Pripravite jih tako: To je formula za popolna umešana jajca

Palačinke

Jed, ki jo po mnenju chefinje največkrat pripravljamo narobe, pa so palačinke. Skoraj vsi jih pečemo pri previsoki temperaturi, je prepričana. To nikakor ni dobra ideja, saj tako ne postanejo rahle, kot bi si želeli. Pomembno je, da jih pečemo pri najmanjšem ognju in imamo pri tem veliko potrpljenja.

Preberite še: Preprosta formula za palačinke, ki si jo je enostavno zapomniti

Fotografija: Maria Korneeva/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana