Toliko časa morate peči posamezno vrsto zelenjave

Pečena zelenjava je lahko odlična priloga ali osnova najrazličnejšim jedem.

To, da zelenjava koristi našemu telesu in da jo je dobro v čim večjih količinah vključevati v svojo prehrano, čivkajo že vrabci na vejah. A mnogokrat ne vemo, kako bi jo pripravili, da bi čim bolj okusno dopolnila naš obrok.

Ko ne veste, kaj bi s korenčkom, kolerabo, paradižnikom ali drugo zelenjavo v hladilniku, predlagamo preprost trik. V pečico z njo! Pečena zelenjava bo odlična v družbi mesa ali krompirja, iz nje pa lahko v nekaj sekundah pripravite tudi super omako, osnovo za solato ali juho.

Priporočamo: Kvinojina Budova skleda s čičerko in avokadovim prelivom

Pečeno zelenjavo lahko uporabimo tudi za različne solatne sklede. Trenutno so takšne jedi nadvse trendi, poleg tega pa tudi zelo zdrave. In kar je najbolje, precej preproste za pripravo. V posodi za kosmiče zmešate vse, kar imate v hladilniku, malce začinite in okusen obrok je nared. Malce riža ali kvinoje, avokado, čičerika in pečena zelenjava. Čez pa okusen jogurtov preliv, na primer.

No, katero koli izmed zgoraj naštetih jedi boste pripravljali, jo bo pečena zelenjava zagotovo obogatila. Da pa boste lažje in bolj sproščeno kuhali, spodaj naštevamo nekatere izmed najbolj pogostih vrst zelenjave ter čas, ki ga morajo preživeti v pečici, da so ravno prav pečene. Čas peke je naveden za peko pri 220 stopinjah, saj se bo pri nižjih temperaturah zelenjava bolj kuhala, namesto da bi karamelizirala, posledično pa bomo iz nje izvabili manj okusa. Govorimo o že segreti pečici.

Pripravite si: Domača ali slovensko obarvana skleda

Gomoljna zelenjava

Rdečo pesa, krompir, sladki krompir, korenje in podobna zelenjava se bodo pekli med 30 in 45 minutami, odvisno od velikosti koščkov.

Buče

Ne glede na to, katero vrsto buč boste izbrali, bodo v pečici potrebovale približno 20 minut, če jih narežete na koščke, ali 45 minut, če jih le prepolovite.

Cvetna zelenjava

Brokoli, brstični ohrovt in cvetača se bodo pekli med 15 in 25 minut.

Bučke

Rumene ali zelene bučke bodo potrebovale približno 10 do 15 minut.

Tanka zelenjava

Šparglji, stročji fižol in neolupljen grah pecite 10 do 20 minut, odvisno od velikosti.

Mehka zelenjava

Paprike, jajčevci in različne vrste paradižnika bodo nared po približno 15 do 25 minutah.

Preden surovo zelenjavo postavite v pečico, jo radodarno prelijte z oljčnim oljem, posolite in poporajte. Lahko dodate tudi kari, kajenski poper ali druge začimbe. Da se boste lažje znašli, pa lahko upoštevate pravilo: žlica oljčnega olja, čajna žlička soli in četrt čajne žličke popra na polovico kilograma zelenjave.

Ko je zelenjava pečena, jo lahko takoj postrežete na krožniku. Če želite iz nje pripraviti juho, se držite teh preprostih načel. Če pa jo boste uporabili v omaki, ji dolijte le malce smetane ali mleka ter premiksajte s paličnim mešalnikom.

Preberite še: Zelenjava in sadje, ki ju lahko posadite iz gospodinjskih ostankov

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana