Tri skrivnosti naših babic, da krofi ne vpijejo preveč maščobe

Fotografija: Rawf8/Getty Images

V prihajajočih dneh se bo vse vrtelo okoli krofov. Preverili smo, kako poskrbeti, da bi med cvrtjem vpili čim manj maščobe.

Krofi in maškare so nerazdružljivi! V času pusta se je tako enim kot drugim nemogoče izogniti. Celo tisti, najbolj zapriseženi zdravemu prehranjevanju, se sladkemu cvrtju v teh dneh težko uprejo. Prav tako se ne moremo izogniti številu kalorij, s katerimi se to ponaša. Krofi morajo biti puhasti, sladki in rahli. Je pa res, da se med cvrtjem ne smejo napiti maščobe. S pravilnim ravnanjem in upoštevanjem spodnjih nasvetov naših babic, bomo zagotovili, da ne bodo premastni.

Preberite tudi: To so slaščičarne, ki slovijo po najboljših krofih v Sloveniji

Ravno prav stopinj Celzija

Ključni dejavnik je temperatura olja. Če so krofi premastni, bo krivo premrzlo olje, zaradi katerega testo predolgo cvremo. Sicer velja, da pustne dobrote cvremo na približno 165 stopinjah, kar lahko, če nimamo termometra, preprosto preverjamo tudi z ročajem lesene kuhalnice. Potopimo ga v vroče olje, in ko okoli njega zabrbotajo nežni mehurčki, je olje nared. Tako temperaturo preverjamo tudi med cvrtjem in prilagajamo jakost ognja. Paziti moramo, da ni prehladno, prav tako se ne sme zaradi previsoke vročine žgati. Da bi se olje ohladilo preprečimo tudi tako, da v ponev ne damo preveč kepic testa hkrati, saj bo tudi gneča botrovala hitrejšemu ohlajanju.

Pravilno odcejanje

Drugo pravilo, da se izognemo mastnim grižljajem, je odcejanje. Večina krofe po cvrtju postavi kar na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami, zaradi česar se maščoba zadrži v spodnjem delu sladice. Že res, da brisačke vpijejo maščobo, a slednja na krožniku ne more nikamor odteči. Ključnega pomena je, da krofe takoj po cvrtju položimo na dvignjene rešetke, ki bodo omogočale, da presežek olja odcedimo.

Kapljica ruma in pecilni prašek

Bistvena sta torej zgornja dva koraka, na katera moramo biti pozorni v času cvrtja. Nekaj pa vseeno lahko naredimo že med procesom priprave testa. Že babice so nas naučile, da je v testo treba dodati malce ruma, saj bo poleg odlične arome prispeval tudi k temu, da bodo krofi vpili manj maščobe. Neizogiben je tudi dodatek pecilnega praška, ki naj bi ga (kljub kvasu) dodali vsaj pol vrečke. Zelo pomembno pa je tudi, da v testo ne dajemo mrzlih sestavin. Celo moko je pred gnetenjem priporočljivo segreti na vsaj dvajset stopinj, saj se bodo sestavine na ta način lepše povezale, krofi pa bodo manj mastni.

Preberite še: Pozabite na miške, tole cvrtje iz le dveh sestavin boste oboževali letos

Fotografija: Rawf8/Getty Images

Deloindom: Kolumna Jerneje Jošar: Z dobrim načrtom lažje v novo sezono

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana