Tudi vi zamrznjen grah kuhate narobe? To je pravi trenutek, ko dodamo sol

Če zamrznjen grah kuhamo pravilno, bo razvil izjemen okus in se ne bo izsušil. Koliko časa se v resnici pripravlja in kdaj dodamo sol?

Grah je ena od vrtnin, ki so na jedilniku vse leto, čeprav je sezona, ko ga na vrtu nabiramo ali na tržnici kupujemo svežega, omejena na poletje. A ker ga je precej enostavno konzervirati, ga uporabljamo vse leto, najpogosteje globoko zamrznjenega. Kupimo lahko tudi konzerviranega, ki je že kuhan. Kot fižol in druge stročnice lahko kupimo tudi sušen grah, a ni tako pogosto v rabi.

Priporočamo: Če imate vrečko zamrznjenega graha, skuhajte to priljubljeno jed iz otroštva

Koliko časa se kuha grah, kdaj ga dodamo?

Svež je kuhan zelo hitro, dovolj bo, da rahlo vre nekaj minut, zato ga juham in enolončnicam, ki se kuhajo dlje, dodamo čisto na koncu. Škoda ga je razkuhati, ne le zaradi okusa, temveč tudi zaradi vitaminov in mineralov, ki jih izgubi s predolgim kuhanjem. Če pripravljamo sama zrna za prilogo in jih odcedimo, vodo prihranimo in uporabimo za zalivanje omak in rižot. Še bolje je, če ga kuhamo na sopari, saj bo tako ohranil več okusa.

Na hitro kuhana zrna uporabimo na številne načine, topla so imenitna s stopljenim maslom, hladna dodajamo solatam in namazom, grah je ena od osnovnih sestavin znamenite francoske solate, dodajamo ga vsem vrstam omak in prikuh, tako zelenjavnim kot mesnim. Seveda ga lahko tudi dušimo, pravzaprav je to najboljši način, če hočemo, da bo imel res poln okus.

Pravila priprave zamrznjenega

In ker smo globoko v zimi, poglejmo, kako uporabiti zamrznjenega, da bomo iz njega izvlekli kar največ. Prvo pravilo je, da ga pred toplotno obdelavo ni treba odtaliti, pravzaprav je bolje, da ga ne.

Ker ima prepoznaven okus, z začimbami ni treba pretiravati, dovolj bo kanec soli, morda malo popra, zelo se mu poda svež česen, dušimo ga na maslu. In čeprav je že sam sladak, ali pa prav zato, dodamo žličko sladkorja.

Z naštetimi sestavinami na hitro pripravimo res imenitno grahovo prilogo. Zamrznjen grah stresemo v kozico in nanj položimo kosme masla in sveže strt česen, s katerim ne pretiravamo. Segrejemo, da se maslo stopi, rahlo sladkamo, premešamo in dušimo do mehkega. Na koncu še solimo, premešamo in jed je pripravljena.

Sol in zelišča čisto na koncu

Zakaj grah solimo šele na koncu, ko je že mehak, se najbrž vprašate? Če bi sol dodali že med dušenjem, bi se zrna izsušila, tako pa ostanejo čvrsta, a sočna in predvsem slastna. Sicer pa bomo videli, da tako pripravljeni grah potrebuje le malo soli, saj ga bogatijo druge sestavine.

Temu osnovnemu receptu lahko na koncu dodamo sveža zelišča, na primer sesekljano meto in seveda peteršilj, namesto masla pa uporabimo kakovostno oljčno olje, če recimo kuhamo vegansko.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Андрей Клеменков/Getty Images

Preberite še: Klasike z Yasko: masleni piščanec po moje
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana