Užitne divje rastline, ki jih lahko nabiramo, ko smo na morju

Katja Rebolj, odlična poznavalka in del najbolj znanega nabiralskega tandema Rožma, vam predstavlja tri. Oči na peclje, ko boste na plaži.

Brez dvoma bo marsikdo presenečen, ko bo prebral vaš recept za morski koprc. Ampak opozorite nas: lahko nabiramo vse slanuše? Da ne bi, iz nevednosti, delali škode …

V kulinariki so najbolj priljubljene tolščakasta loboda, osočnik in členjača. Njihovo nabiranje na zavarovanih območjih Solin in Škocjanskega zatoka ni dovoljeno, potem pa ostane le še tu in tam kakšno mesto, kjer jih lahko najdemo. Če bi vsi nabirali prav tam, bi lahko ogrozili te občutljive habitate. Mislim, da je zmernost najboljši recept – potem bo za vse dovolj.

Je naš morski koprc tisto, kar na Hrvaškem jemo kot motar? Tam ga zelo radi vlagajo, ga tudi vi kako shranjujete?

Prav imate, motar ali petrovac je naš morski koprc. Vzdolž jadranske obale se je tradicija njegove uporabe v kulinariki lepo ohranila. Tu in tam ga je mogoče v kakšni trgovini kupiti tudi vloženega. Lahko pa to naredimo kar sami. Z dodatkom sladkorja in soli ostane hrustljav. Meni je všeč z dodatkom popra. Lastna aroma koprca pri vlaganju se rahlo izgubi, še vedno pa je nekaj posebnega. Uporaba je enaka kot pri svežem. Ta tradicija je močna tudi v Veliki Britaniji. Tam morski koprc imenujejo »rock samphire«, ker pa obstajata še vsaj dva druga »samphira«, je zmeda na internetu popolna, kar je značilno za vse rastline s podobnimi imeni. Na Otoku je bil svoje čase morski koprc zelo priljubljen na vrtovih in tudi zdaj je mogoče kupiti semena za domačo pridelavo.

Morski koprc

Pasijonka: je to samo rastlina obmorskih krajev ali bi jo lahko gojili in pridelovali plodove tudi v notranjosti Slovenije? Kako to, da ne jemo prečudovitih cvetov, s katerimi se ponaša?

V nasprotju z murvo (plodove vidite na naslovni fotografiji) pasijonka v notranjosti na prostem ne preživi zime. Tako jo imajo mnogi kot okrasno lončnico v stanovanju ali pisarni. Včasih tu tudi zacveti, plodov pa ne razvije. Cvetovi mnogih vrst pasijonk so užitni v čaju ali sirupu. To velja tudi za modro pasijonko. Prav posebna pa je zdravilna pasijonka, pri kateri se uporabljajo predvsem listi. Vsekakor je pri pasijonki dobro vedeti, za katero gre, preden jo uživamo, saj ne vemo, ali so vse od okoli 500 različnih tudi užitne.

Pasijonka

Katjini recepti iz morskega koprca, murve in pasijonke

Vlivanka iz bučk z morskim koprcem
Sladoled iz murv
Preliv iz pasijonke

 

Naslovna fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed