Odprta Kuhinja

Pozabite na miške, tole cvrtje iz le dveh sestavin boste oboževali letos

Wiktory/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Bliža se pust in našli smo izjemno preprost recept, da se ogrejemo za intenzivno cvrtje krofov. Ste pripravljeni?


Bliža se pust in vsi, ki se radi zadržujete v kuhinji, gotovo veste, kaj to pomeni. Obilico krofov! Takšnih in drugačnih. Ni boljšega od doma ocvrtega puhastega testa, polnjenega z domačo marmelado. Na našem portalu lahko TUKAJ najdete kar nekaj receptov zanje, danes pa ne bomo cvrli čisto pravih, temveč se bomo za njihovo pripravo šele malce ogreli. Naleteli smo namreč na viralni recept iz dveh sestavin, ki obljublja miškam podobno dobroto, nared v pičlih desetih minutah. Prepričani smo, da ga velja preizkusiti.
Priporočamo tudi: Poglejte, kaj naredi Jasmina, da so miške vedno popolno okrogle (VIDEO)

Bogata moka


Preleteli smo recept, še preden pa se lotimo dela, vas želimo opozoriti na nekaj podrobnosti. V videu namreč narekujejo, da uporabimo le dve sestavini, torej jogurt in vrsto moke, ki mogoče ni vsem poznana. V ZDA in Veliki Britaniji je pogosta in jo v receptih najdemo pod imenom self-raising flour – že kako leto pa je v trgovinah na voljo tudi pri nas, in sicer kot bogata moka. Je zelo priročna, saj še kako olajša razmišljanje, koliko pecilnega dodati.

Pred časom nam je Mojca Koman o bogati moki obrazložila takole: self-raising flour je »moka, ki sama vzhaja« ali moka tip 500 z dodanim pecilnim praškom in soljo. Na skodelico moke (125 g) vmešamo žličko in pol pecilnega praška (7,5 g) in četrt žličke soli. Preračunano na kilogram moke uporabimo 10 g soli in kar 60 g pecilnega praška, to ustreza petim (5!) vrečkam pecilnega praška. Najbolje jo je pripraviti sproti, ker pecilni prašek sčasoma izgubi moč. (Opomba: količina je ogromna in je ne priporočam, saj povzroča napihnjenost in prebavne težave z vetrovi. Na kilogram moke dodamo največ 2 vrečki pecilnega praška ali manj. Količino pecilnega praška lahko zmanjšamo, če moko vedno presejemo, da jo zrahljamo, jajca pa res temeljito penasto stepemo.).

Morebitno težavo z moko, ki sama vzhaja, je predvidela tudi že avtorica videa, ki pod receptom navaja, da njeno količino nadomestimo s 120 g navadne moke ter žličko in pol pecilnega praška. Slednjega lahko zamenjamo tudi z enako količino sode bikarbone. Zdaj se lahko končno lotimo dela.


Pustno cvrtje ali hitre miške iz dveh sestavin



  • 140 g bogate moke

  • 190 ml navadnega jogurta


Priprava


1. Najprej presejemo moko (ji dodamo pecilni prašek in sol), nato pa vse skupaj prelijemo z jogurtom. Dobro premešamo, da dobimo lepljivo zmes in se kljub temu upremo želji, da bi dodali še malce moke.

2. Pripravimo vrečko za živila ali dresirno vrečko in vanjo natlačimo testo. Odrežemo vogal.

3. Segrejemo olje na 160 do 170 stopinj Celzija in nato vanj nastrižemo majhne kroglice. Za boljšo predstavo si tehniko oglejte v videu. Naj vas opozorimo, da bodo mini krofki zaradi odsotnosti kvasa v testu najprej potonili na dno ponve, a se bodo dvignili na površje takoj, ko se bo pecilni prašek aktiviral. Cvremo, dokler niso zlato rjave barve, nato jih odcedimo na nekaj slojih papirnatih brisačk.
Nasvet: Po želji krofke pomočimo v topljeno čokolado, sladkor ali glazuro, pripravljeno iz toplega mleka, topljenega masla in sladkorja v prahu. Slednje tri sestavine zmešamo skupaj v gladko zmes, vanjo (ali v topljeno čokolado) stresemo miške in premešamo.

Preberite še: Preprosti jogurtovi krofi z luknjo

Fotografija: Wiktory/Getty Images

Deloindom.si: Vpliv dišečih sveč na naše zdravje
Datum Objave: 10.2.2023 ob 08:02

Več iz te teme:

cvrtjekrofi

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.