Odprta Kuhinja

10 receptov s krompirjem (tudi mladim), ki jih še ne poznate

Odpri galerijo
A+   A-
Mladi krompir vsako leto, se zdi, v nas spodbudi val navdušenja nad tem živilom, ki sicer ne pozna sezone in ne izgine z jedilnika.



Večno zanimanje v vsakem letnem času velja pireju, pa temu, kako bolje speči krompir v pečici – in že mislimo, da smo do konca izčrpali zakladnico idej, ko spet naletimo na nove. Tokrat smo zbrali recepte, ki prihajajo iz tradicionalne zakladnice evropskih narodov, predvsem severnjaških: kako krompir porabiti v sladkih receptih? Kaj še lahko naredimo z mladim, razen da ga spečemo? Deset receptov, ki so se nam zdeli izredno zanimivi.

Kdor se ne naveliča krompirjevih receptov in tuji jeziki niso problem: nam je bila v užitek navdih knjiga avtorica Lucy Madden, The Potato Year, 300 Classic recipes.

1. Krompirjeva limonova pita


Kadar nam ostane čisto malo pireja. Potrebujemo manjši pekač za pite, okrog 15 cm premera. Okus limone, kot krompir, nima sezone.

  • 75 g krompirjevega pireja

  • zavitek listnatega testa, 50 g masla

  • 50 g sladkorja v prahu

  • naribana lupinica 1 eko limone

  • 1 jajce in 1 rumenjak, stepena


1. Pečico segrejemo na 220 stopinj.

2. Listnato testo razvaljamo, izrežemo v obliki pekača, ki smo ga izbrali, pazimo, da ga bo dovolj tudi za stranice, pekač malo namastimo.

3. S testom obložimo pekač in ga v razgreti pečici pečemo približno 10 minut, toliko, da se utrdi.

4. Maslo in sladkor stepemo, da dobimo penasto rahlo zmes, potem čim bolj narahlo vmešamo pire, limonovo lupinico ter dobro stepeno jajce in dodatni rumenjak.

5. Nadev nalijemo na napol pečeno testeno osnovo, vrnemo v pečico in pečemo še približno 30 minut, če prehitro temni, pokrijemo z aluminijasto folijo.
Namig: Najbolj ta pita tekne še topla, obložena s sladko smetano, ki lepo povzdigne limonov okus.

2. Krompirjeve lupine z umešanimi jajci in kaviarjem


Ali ni presenetljiva kombinacija: nekaj, kar bi sicer zavrgli, z nečim, kar si redko privoščimo? Najbolj »nobel« recept s tega seznama.

  • 2 velika krompirja

  • 8 jajc

  • sol, sveže mleti poper

  • 25 g masla

  • za 4 žlice kaviarja (najbolje rdečega)


1. Pečico segrejmo na 220 stopinj Celzija.

2. Krompirja dobro oribamo in ne olupimo, prerežemo po dolgem na pol, na hitro zavremo v nekaj vode, odcedimo in zložimo v pekač, z odrezano stranjo navzgor, ter spečemo: približno 40 minut, vmes enkrat obrnemo.

3. Ko je krompir pečen, počakamo, da se nekoliko ohladi in je z njim lažje delati, nato polovičke temeljito izdolbemo, skoraj do lupine, in damo notranji del na stran, za kako drugo uporabo.

4. Na maslu pripravimo umešana jajčka, če hočemo jed še povzdigniti, dodamo še nekaj na koščke narezanega dimljenega lososa.

5. Z jajci napolnimo pripravljene krompirjeve košarice, na vrh vsake damo za dobro žlico kaviarja.

3. Krompirjevi žličniki z durum zdrobom


Preprosta priprava. Podobno našim cmokom.

  • 450 g krompirja

  • 2,75 dl mlačnega mleka

  • 175 g zdroba semolina durum

  • 50 g masla, sol

  • sadna čežana po izbiri, zdaj jagodičevje


1. Z nekaj sladkorja pripravimo sadno čežano: zdaj predlagamo mešano jagodičevje – kuhamo na majhnem ognju, dokler se skoraj v celoti ne razpusti.

2. Krompir v oblicah skuhamo, nato olupimo in pretlačimo, kot za pire, zalijemo s toplim mlekom.

3. Vmešamo zdrob durum in maslo ter dobro vmešamo, pazimo, da razbijemo grudice, ki rade nastanejo, nato ta obogateni pire na majhnem ognju kuhljamo še kakih pet minut, da zdrob začne vsrkavati tekočino.

4. Stopimo še nekaj masla, ki ga uporabimo za to, da vanj pomakamo jušno žlico in z njo zajemamo zmes iz lonca ter oblikujemo žličnike, ki jih odlagamo na toplo, dokler ne porabimo vse mase.

5. Žličnike postrežemo s pripravljeno sadno čežano.

4. Cimetovi polžki s krompirjevim testom


Čeznočni recept. Tudi cimetovi kolački nimajo sezone, kot je nima trenutek, ko se sesedete k zasluženi kavi – in vas čaka še ta poslastica!

  • 225 g dobro pretlačenega krompirja

  • 110 g masla

  • 90 g sladkorja

  • žlička soli

  • 275 ml mleka

  • 2 jajci

  • 125 g moke

  • zavitek suhega kvasa


Nadev

  • žlička cimeta

  • 110 g rozin

  • 110 g svetlega rjavega sladkorja

  • 110 g nasekljanih orehov

  • 110 g stopljenega masla


1. Uporabimo stoječi mešalnik za pripravo testa: zmehčano maslo, sladkor, sol, mleko in temeljito pretlačen krompir damo v posodo in začnemo mešati, da se sestavine dobro razporedijo.

2. Dodamo jajci, ki smo ju prej malo stepli, mešamo naprej in po žlicah dodajamo moko, na koncu pa kvas in toliko mlačne vode, da se vse poveže v homogeno testo.

3. Lahko pustimo kar v posodi mešalnika, pokriti s folijo, ali pa preložimo v posodo s pokrovom in čez noč pustimo vzhajati na hladnem.

4. Naslednji dan vzamemo testo iz hladilnika, razdelimo na polovico in oba dela razvaljamo v kvadrat, približno pol centimetra na debelo.

5. Sladkor pomešamo s cimetom in posujemo po testu, nato posujemo še rozine in orehe, vse skupaj pa pokapamo s stopljenim maslom.

6. Zvijemo v štrukelj.

7. Večji pekač obložimo s peki papirjem.

8. Štruklja narežemo na rezine, debele okrog 1,5 cm, in jih drugo ob drugi položimo v pekač.

9. Pečico vključimo na 190 stopinj Celzija, medtem naj polžki še enkrat vzhajajo.

10. Pečemo 20–25 minut.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: pol ure za kosilo

5. Krompirjev kolač s čokolado in lešniki


... iz hladilnika. Krepak recept, pojesti takoj!

  • 110 g pireja

  • 50 g lešnikov

  • 110 g čokolade

  • 110 masla

  • 25 g sladkorja

  • žlička instant kave

  • žlička vaniljeve arome

  • 50 g kandiranih češenj

  • 110 g mletih piškotov


1. Lešnike na suho popražimo v ponvi, toliko, da začne odpadati kožica, nato jih še odrgnemo s kuhinjsko krpo. Grobo nasekljamo.

2. Čokolado raztopimo v vodni kopeli nad paro. Stopimo tudi maslo.

3. Sladkor pomešamo z instant kavo in vaniljevo aromo, nato vmešamo stop­ljeno maslo in čokolado, na koncu še nasekljane lešnike in kandirane češnje (te lahko spustimo, če jih nimamo pri roki).

4. Dobro premešamo. Na koncu dodamo krompirjev pire in zmlete piškote ter znova pomešamo, da je masa enakomerna.

5. Manjši okrogel obložimo s folijo in preložimo vanj zmes. Razporedimo jo po dnu. V hladilnik damo za najmanj dve uri, nato postrežemo, narezano na manjše koščke – ker je ta kolač zelo gost in nasiten.

6. Mladi krompirček s smetano in krušnimi kockami


Brez ideje, kaj je še mogoče narediti z mladim krompirjem?

  • 700 g mladega krompirja

  • 400 ml sladke smetane

  • 110 g masla

  • muškatni orešček, sol, poper

  • sok 1/2 limone

  • krušne kocke


1. V sopari skuhamo očiščene, a neolup­ljene mlade krompirčke skoraj čisto do mehkega.

2. Pripravimo nekoliko večjo kozico, vanjo damo druge sestavine razen krušnih kock ter med mešanjem segrejemo, da se povežejo, nato dodamo krompir in znova segrejemo.

3. Postrežemo povsem brez kompliciranja, posujemo le z dobrimi svežimi kruhovimi kockami.
Namig: Za zraven, za lahek poletni obrok, bo čisto dovolj še dobra mešana solata.

7. Piškotki s kosmiči, krompirjem in čokolado


Zveni nenavadno, ampak vsi pravijo, da je v njih skoraj nemogoče izslediti okus krompirja. Čeprav je.

  • 175 g krompirjevega pireja, ohlajenega

  • 50 g moke

  • 1/4 žličke pecilnega praška

  • 50 g masla

  • 50 svetlega rjavega sladkorja

  • 175 g ovsenih kosmičev

  • 1/2 žličke pimenta, jajce

  • 175 g kakovostne temne čokolade


1. Moko presejemo v skledo in z roko vmešamo maslo, da nastanejo debelejše drobtine.

2. Dodamo sladkor, kosmiče in piment, nato še krompirjev pire in jajce. Dobro vmešamo.

3. Pečico segrejemo na 190 stopinj.

4. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj polagamo zmes za piškote, oblikovano v kroglice velikosti oreha. Narahlo jih pritisnemo z vilicami, da nastanejo piškotki, in v pečici pečemo približno 30 minut.

5. Ko so pečeni, piškotke prestavimo na rešetko, da se ohladijo.

6. V tem času nad vodno kopeljo stopimo čokolado in z njo prelijemo/okrasimo piškotke.

8. Krompirjev biskvit z orehi


Lahkoten, najbolje ga je jesti še toplega.

  • 310 g krompirjevega pireja

  • 6 jajc

  • 200 g sladkorja

  • nastrgana lupinica 1 limone

  • 75 g moke

  • ½ žličke cimeta

  • 50 g nasekljanih orehov


1. Krompir olupimo, narežemo na kocke, skuhamo do mehkega in temeljito pretlačimo.

2. Pečico segrejemo na 180 stopinj, sred­nje velik pekač, okrogel ali podolgovat, namastimo oziroma obložimo s peki papirjem.

3. Ko se pire ohlaja, ločimo jajca. Rumen­jake stepemo s sladkorjem, dokler ne narastejo, posvetlijo in dobijo svilen lesk.

4. Dodamo jim limono, po žlicah moko, ki smo jo pomešali s cimetom, nato ohlajeni pire in čisto na koncu beljakov sneg, zelo narahlo in z občutkom, ter nasekljane orehe.

5. Razporedimo v pekač in pečemo približno uro, najverjetneje bo treba proti koncu pokriti z alufolijo. Tudi tokrat se zanesemo na pomoč zobotrebca, ki bo ugotovil, kdaj je testo pečeno.

9. Mladi krompir v limonovem soku


In še ena ideja, kaj z mladim krompirjem, ki prevečkrat konča zgolj in samo v pečici s peteršiljem.

  • 700 g manjših mladih krompirčkov

  • 50 g masla

  • zvrhana žlica nastrgane lupinice bio limone

  • sok 1/2 limone

  • sol

  • sveže mleti poper

  • drobnjak za posipanje


1. Mladi krompirček operemo in skuhamo skoraj do mehkega v sopari, nato odstranimo lupinico, ki je medtem popokala in rahlo odstopila.

2. V nekoliko večji kozici segrejemo maslo, dodamo limonov sok in nastrgano lupinico, nato priložimo še krompirčke ter jih z občutkom kotalimo naokrog po omakici, da se čim bolj enakomerno namastijo.

3. Pred strežbo posujemo z drobnjakom ali peteršiljem.

10. Pire iz krompirja in paradižnika


Ta pa je čisto poletna: prihaja čas, ko ne bomo vedeli, kam bi z vsem tem paradižnikom. Je to eden od odgovorov?

  • 700 g krompirja, 700 g zelo mesnatega in zelo zrelega paradižnika

  • velik strok česna, za oreh masla

  • sveža zelišča, ki so pri roki, sol


1. Krompir olupimo, narežemo na kocke, dobro skuhamo in pretlačimo v pire brez grudic.

2. V večjem loncu zavremo krepko količino vode in v krop namočimo paradižnike: jemljemo jih ven in odstranimo lupinico, ki je popokala. Paradižnik potem narežemo na četrtine in odstranimo tudi čim več semenja.

3. V kozici segrejemo maslo, dodamo zelo fino nasekljan ali nariban česen in še toliko časa dušimo, da se paradižnik zelo zmehča. Pretlačimo ga še skozi fino sito, da se znebimo morebitnih trdih delov sadeža, in primešamo h krompirju. Začinimo po okusu.
Namig: Se tudi vam ta recept prikazuje v kombinaciji z dobro sočno pleskavico?

Kaj pa: Jajca na oko, sočen retro posladek

Naslovna fotografija: OksanaKiian/Getty Images
Datum Objave: 19.7.2021 ob 07:07

Več iz te teme:

krompirpiškotipiremlad krompircimetovi polžki

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.