Odprta Kuhinja

3 jedi iz preprostega testa za palačinke

Jorkširski puding (Foto: Maria Tebryaeva/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Testo za palačinke je zelo uporabna, iz nje na različnih koncih sveta pripravljajo različne jedače. Ponudimo jih samostojno, kot prilogo ali poobedek.


Pobrskali smo po svetovnih kuharicah in našli jedi, ki jim je skupna osnova: preprosto testo za palačinke, pripravljeno iz jajc, mleka in moke ter ščepca soli. Skupno jim je tudi to, da jih spečemo v pečici in so najboljše, če postrežemo še vroče, preden uplahnejo.

Napihnjenčki


Ameriška domislica so popoversi, kar bi lahko prevedli kot napihnjenčki, zasledili smo tudi izraz prekipevki. Gre za preproste prigrizke, pečene v posebnih modelčkih. Za osnovnim receptom smo pobrskali pri sloviti ameriški gospodinji Marthi Stewart, ki pravi, da moramo testo zmešati na roke, če hočemo, da bo res rahlo in penasto ter polno mehurčkov, zaradi katerih se popoversi napihnejo. Prav tako je pomembno, da napihnjenčke takoj, ko jih zbezamo iz modelčkov, ob strani zarežemo. Tako bo lahko iz njih ušla para in bodo ostali napihnjeni. Za popoverse lahko kupimo posebne modele, ki so večji od tistih za mafine. A bodo tudi slednji čisto v redu. Pomembno je le, da jih ne napolnimo do vrha, saj med peko močno narastejo. Podobno jed pripravljajo tudi v Angliji, le da ji tam rečejo puding, ki v slovenščini seveda pomeni nekaj drugega. Znan je yorkširski puding, pri katerem na dno modelčka, pod testo, zlijemo žlico omake od pečenke. Imamo čudovit in podrobno opisan recept, ki ga lahko preverite TUKAJ.

Jorkširski puding (Foto: Maria Tebryaeva/Getty Images)
Jorkširski puding (Foto: Maria Tebryaeva/Getty Images)

Krota v luknji


Če ostanemo pri mesnem okusu, ne moremo mimo še ene jedi čudnega imena, namreč toad in the hole (krota v luknji), ki jo podrobneje predstavljamo v receptu TUKAJ. Opisana različica prav tako prihaja iz Anglije, v Ameriki jo pripravljajo v krušnem testu. Uporabimo klobase, ki jih sicer pečemo v ponvi ali pečici samostojno. Pomembno je, da jih nekoliko spečemo, preden jih zalijemo s testom, sicer bodo ostale napol surove. Računati namreč moramo, da bo testo pečeno v največ pol ure. Vse jedi, pripravljene iz testa za palačinke, so najboljše, če jih postrežemo takoj, saj ohlajene niso več rahle in puhaste, enako velja za kroto iz luknje.

Krota v luknji (Foto: bhofack2/Getty Images)
Krota v luknji (Foto: bhofack2/Getty Images)

Babja jeza


V naših logih je najbrž najbolj znana preprosta zlevanka, ki jo zasledimo tudi pod imenom babja jeza. Jed je menda ime dobila po tem, ker se med pečenjem močno in hitro napihne, a prav tako hitro uplahne, še preden se ohladi, kar je nekoga očitno spomnilo na razborit ženski značaj. A poglejmo, kako zlevanko pripravimo. Spet zelo preprosto: po receptu za palačinke zmešamo testo, ki ga na tanko, največ v debelini dobrega pol centimetra, zlijemo v pomaščen pekač. Pečemo na 180–200 stopinj približno pol ure. Zlevanka je najboljša še vroča. To je najbolj enostaven recept, ki ga lahko nekoliko modificiramo. Namesto pšenične moke uporabimo koruzno, testo lahko obogatimo z jogurtom ali skuto, jed pa lahko tudi osladimo. Sladkamo samo testo ali pa pečeno zlevanko potresemo s sladkorjem v prahu, tik preden ponudimo. Sladkor se bo na vroči pogači zelo hitro stopil.

Recept za našo posebno babjo jezo z začimbami, orehi in sladkorjem, najdete TUKAJ.

Babja jeza (Foto: Sonja Ravbar)
Babja jeza (Foto: Sonja Ravbar)


Besedilo: Alenka Kociper

Naslovna fotografija: Irina Taskova/Getty Images
Datum Objave: 27.2.2023 ob 09:02

Več iz te teme:

palačinketesto za palačinkezlevankaBabja jeza

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja