7 idej, kako jedi popestriti s čemažem

Veste, kaj je kačji lek? Morda štrkavec? Če rečemo medvedji ali gozdni česen, je že bolj jasno, da bomo tokrat v jedi dodali čemaž, kajne?

Živo zeleni suličasti listi pri nas rastejo skoraj povsod, na gosto, pravo preprogo ustvarijo, zaznamo jo od daleč, izdaja jo vonj po česnu. Ljudska medicina priporoča to spomladansko zel za čiščenje krvi, prebavil in dihalnih poti, nižala naj bi tudi holesterol. A pri uživanju smo zmerni, tako kot pri vsakem živilu. Iz listov pripravimo slastno juho, dodajamo jih solati, imeniten je v namazih, na primer s skuto ali kremnim sirom, tudi pesto lahko pripravimo ali pa ga uporabimo kot začimbo pri najrazličnejših slanih jedeh.

Pita

  • 30 g kopra
  • 50 g rukole
  • 300 g čemaža
  • 450 g kremnega sira
  • 50 g sira feta
  • 5 jajc
  • 50 g krušnih drobtin
  • šop mlade čebule
  • sol, poper
  • 75 g vlečenega testa
  • oljčno olje

V skledi zmešamo sir, dodamo jajca, drobtine, žlico oljčnega olja, drobno narezano mlado čebulo, solimo, popramo in še enkrat premešamo. Pečico segrejemo na 180 stopinj, pekač za pite ali torte namastimo z maslom ali oljem. Liste testa dobro premažemo z oljčnim oljem in jih drugega za drugim položimo v pekač, tako da se na dnu prekrivajo, konci pa gledajo čez pekač, en list testa prihranimo. Koper, rukolo in čemaž sesekljamo ter dodamo sirni mešanici, premešamo in nadevamo v pekač, nadev prekrijemo s testom, ki je visel čez model. Preostalo testo namažemo z oljem, zmečkamo in razporedimo po vrhu. Pečemo 45–60 minut, da se nadev speče in testo zlato obarva; če prehitro postaja rjavo, prekrijemo s papirjem za peko. Naredimo preskus: v pito zapičimo nož in nežno pritisnemo po vrhu, če se pojavi tekočina, še za nekaj minut potisnemo v pečico.

Špageti s pestom

  • 100 g čemaža
  • 50 g parmezana
  • strok česna
  • lupina pol limone in 2 žlici soka
  • 70 g pinjol
  • 120 g oljčnega ali repičnega olja
  • 400–500 g špagetov

Čemaž operemo in v sesekljalniku zmeljemo s parmezanom, česnom, limonino lupino in pinjolami, solimo in postopoma dodajamo skoraj vse olje. Poskusimo in po potrebi dosolimo, dodamo malo limonovega soka in premešamo. Nadevamo v stekleni kozarček s pokrovom, v hladilniku bo zdržal dva tedna. Špagete skuhamo po navodilih na embalaži, dodamo nekaj žlic pesta, premešamo ter potresemo z naribanim parmezanom.

Špageti s pestom (Foto: ArtSvitlyna/Getty Images

Nadevan piščanec

  • 4 piščančji fileji brez kože
  • 100 g čemaževega masla
  • 50 g moke
  • 3 jajca
  • 125 g drobtin
  • sončnično olje

Za čemaževo maslo

  • 250 g neslanega masla
  • sol
  • 50 g čemaža

Na sobno temperaturo segreto maslo zmešamo s ščepcem soli, čemaž drobno sesekljamo, dodamo maslu in dobro premešamo. Maslo na foliji za živila oblikujemo v svaljek in tesno zavijemo, zlasti zavijemo konce. Postavimo v hladilnik. V vsak file zarežemo globok žep, vsakega nadevamo s 25 g čemaževega masla. V en krožnik ubijemo jajca in jih razžvrkljamo, na drugega stresemo moko in na tretjega drobtine; meso povaljamo v moki, potem v jajcih in na koncu drobtinah, še enkrat v jajcih in še enkrat v drobtinah. Meso pokrijemo s folijo in pustimo vsaj pol ure. Pečico segrejemo na 180 stopinj, na štedilniku v globoki posodi segrejemo olje in meso na vsaki strani cvremo po tri minute, potem prestavimo na pekač, obložen s peki papirjem, ter porinemo v pečico za 15–20 minut.

Cmoki

  • 6 žemelj
  • manjša čebula
  • 2 žlici masla
  • 300 ml mleka
  • pest čemaževih listov
  • 4 jajca

Žemlje narežemo na kocke in prelijemo z mlekom. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo ter popražimo na maslu; malce ohladimo in dodamo žemljam ter pustimo pol ure, da se dobro prepojijo. Čemaž operemo in drobno sesekljamo. Dodamo k žemljam, prav tako jajca, solimo in dobro pregnetemo ter oblikujemo osem cmokov. V veliki posodi zavremo vodo, solimo in dodamo cmoke, znižamo temperaturo in kuhamo 15 minut. Postrežemo s solato, paradižnikovo omako ali hitro prepražimo malo slanine in sesekljanega čemaža.

Kremna juha

  • žlica repičnega olja
  • 25 g masla
  • manjša čebula
  • manjši por
  • steblo zelene
  • koren
  • krompir
  • 1,2 litra zelenjavne jušne osnove ali vode
  • 300 g listov mlade koprive
  • 200 g čemaža
  • 3 žlice mleka ali tekoče smetane

V večji posodi segrejemo olje in maslo, dodamo drobno sesekljane čebulo, por, zeleno, koren in krompir, solimo, premešamo in dušimo deset minut, občasno primešamo, da se zelenjava ne prime na posodo. Vlijemo jušno osnovo in zavremo, juha naj nežno vre deset minut. Dodamo koprivo in premešamo, dodamo še čemaž in kuhamo dve minuti. Odmaknemo s štedilnika in do gladkega zmešamo s paličnim mešalnikom ali v blenderju, vrnemo na štedilnik in dodamo mleko ali smetano ter po okusu še solimo. Naložimo v jušne krožnike in pokapljamo z malo repičnega olja ter okrasimo s čemaževimi cvetovi, če jih imamo.

Kremna juha (Foto: brebca/Getty Images)

Losos s čemaževo skorjico

Za 6 oseb.

  • 1 kg lososa brez kože
  • 800 g kruha (brez skorje)
  • strok česna
  • 50 g čemaža
  • nekaj žlic oljčnega olja
  • žlica olja

Kruh in česen sesekljamo v sesekljalniku, da dobimo fine drobtine, potem dodamo čemaž in mešamo minuto. Dodamo vodo in toliko olja (po žlicah), da se sestavine povežejo. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Ribo postavimo na s peki papirjem obložen pekač, solimo in obložimo s čemaževo-kruhovo mešanico. Pečemo kakšnih 20 minut oziroma dokler riba ni pečena.

Čemaževi kruhki

  • 130 g moke
  • žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • ščepec mlete rdeče paprike
  • 30 g masla
  • 40 g sira čedar
  • 16 g čemaža
  • 70 ml mleka

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V skledi pomešamo moko, pecilni prašek, sol in papriko. Dodamo na kocke narezano maslo in ga s prsti vtremo v moko. Sir naribamo in dodamo v skledo, prav tako sesekljan čemaž. Počasi prilivamo mleko in mešamo z vilicami, da dobimo testo; morda ne bomo potrebovali vsega mleka. Testo damo na pomokano površino in gnetemo pol minute, potem razvaljamo na 2 cm debelo. Z okroglim izrezovalnikom za piškote (ali kozarcem) izrežemo kolačke in jih polagamo na s peki papirjem obložen pekač. Pečemo kakšnih 15 minut.

Čemaževi kruhki (Foto: Getty Images)
Priporočamo: Slastne testenine z vodko, za katerimi norijo celo hollywoodski zvezdniki

Naslovna fotografija: Madeleine_Steinbach/Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed