Odprta Kuhinja

Ajdov masovnek: tradicionalna slovenska hrana za uteho

Ajdov masovnek tradicionalna slovenska hrana za uteho (Foto: Ljubo Vukelič)
Odpri galerijo
A+   A-
Pripravil nam ga je Grega Rozman in ga ne moremo pozabiti. Namig: ajdov masovnek postrežemo z dobrim kislim mlekom, najbolje kar domačim.

Nebeško: moka, kuhana v kisli smetani, s kislim mlekom ter maslene drobtine domačega črnega kruha, v katerega se povalja zalogaj masovneka.

Ajdov Masovnek

Priprava: 30 minut.

  • 180 g ajdove moke
  • 180 g domače kisle smetane
  • sol
  • maslene kruhove drobtine
  • 200 g temnega kruha (domači črni hlebec)
  • 50 g masla
  • sol

Priprava

  1. Kislo smetano vlijemo v kozico. Nad šibkim ognjem jo ves čas mešamo in segrevamo do vrelišča. Posolimo.
  2. Nato dodamo ajdovo moko in kuhamo toliko časa, da zdaj že gosta zmes začne odstopati od posode, hkrati pa se začne maščoba ločevati.
  3. Kruh narežemo na drobne kocke.
  4. Maslo stopimo v kozici in dodamo kruhove kocke. Počasi jih pražimo, tako da jih hkrati sušimo. Ko so kocke popolnoma trde, jih preložimo na papirnato brisačo, da popije odvečno maščobo. Ohlajene na hitro zmeljemo v mešalniku. Dobiti moramo grobe, hrustljave drobtine. Solimo. Hranimo v nepredušno zaprti posodi do postrežbe.

Priporočamo še: Kdaj je pust 2024 in sladica, na katero v tem obdobju ne smete pozabiti

Naslovna fotografija: Ljubo Vukelič

Datum Objave: 19.1.2024 ob 06:01

Več iz te teme:

ajdaslovenska kuhinjavečerjamalica

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja