Božansko in hitro kosilo: zarezani paradižniki na kruhu iz pečice

Hitro, duhovito, okusno. Ta paradižnik je narezan podobno kot znameniti švedski krompir, ki se mu izvirno reče hasselbackspotatis, pa nihče ne ve, kako bi to dobro prevedel, in potem ovinkarimo in hodimo okrog imena kot maček okrog vrele kaše.

Zarezani paradižniki

  • 4 rezine dobrega rustikalnega kruha, če bo z drožmi, bo najbolje
  • oljčno olje
  • 12 srednje velikih bolj podolgovatih paradižnikov
  • 3 krogle mocarele (natrgane)
  • 6 lovorovih listov (prerezanih na pol po dolžini)
  • kozarček pesta bazilike

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj, čas segrevanja izkoristimo, da v njej popečemo kruh, ki smo ga prej dobro premazali z oljčnim oljem. Več kot 10 minut naj se vseeno ne peče, ker bo pretrd.

2. Paradižnike operemo. Če nam je uspelo najti podolgovate, ki jim običajno rečemo plum, jih zarežemo 5- ali 6-krat, sicer pa, kolikokrat nam uspe, ampak ne do dna. V zareze razporedimo natrgano mocarelo, v srednjo pa vtaknemo lovorov list.

3. Paradižnike potem razporedimo po delno popečenem kruhu, ki smo ga vzeli iz pečice, preložimo na pekač in vrnemo v pečico. Pečemo približno 20 minut. Čas pač prilagodimo velikosti paradižnika.

4. Ko vidimo, da se je paradižnik zmehčal in so se robovi zapekli, pekač vzamemo iz pečice in po vrhu razporedimo še pripravljen bazilikin pesto: lahko vzamemo kupljenega, lahko pa ga sami na hitro zmeljemo iz pesti bazilike, nekaj soli, oljčnega olja in nevtralnih oreškov, najbolje pinjol.

5. Postrežemo nemudoma, kar na kruhu, na katerem so se paradižniki pekli, kot poznopoletni brunch ali prilogo ambicioznejšemu krožniku.

Priporočamo še: Poglejte, kako se paradižnikovega olupka znebi eden najbolj priznanih chefov na svetu

Priprava: Neli Selan in Lea Sterle/Kult316 BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana