Odprta Kuhinja

Namaz iz ostankov sira, ki vas bo navdušil

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Tako ostanke sira porabijo Francozi.

 

 


Pravijo mu fromage fort ali močan sir, ki ga iznajdljivi ljubitelji teh mlečnih izdelkov lahko naredimo iz ostankov. Priprava je sila enostavna, rezultat pa fantastičen. Gladek namaz, katerega intenzivnost je odvisna od uporabljenih vrst sirov, namažemo na kruh in pojemo kar tako ali celo zapečemo v pečici.

Za pripravo obvezno potrebujemo električni kuhinjski pripomoček, kot je blender, uspelo pa bo tudi z dobrim paličnim mešalcem. Obstaja več različic namaza, vsem pa je skupno, da sire povežemo z jušno osnovo ali suhim belim vinom. Za še bolj kremasto teksturo nekateri uporabijo maslo, opazili smo celo kremni sir. Obvezna sestavina je še česen. Odsvetuje pa se uporaba mocarele, saj vsebuje veliko vode.

 

 

 

Priporočamo še: Pozabite na večnadstropne torte! Tukaj je trend sirovih stolpov

 

 

Sestavine


- 250 g različnih vrst sirov
- 60 ml suhega belega vina ali zelenjavne jušne osnove (ali mešanice obeh)
- 30 g masla (lahko izpustite ali nadomestite s kremnim sirčkom)
- 1 do 2 stroka česna
- pol žličke sveže mletega popra
- sol po potrebi

 

 

Priprava


1. Mehkejše sire narežemo na manjše kose, trde pa naribamo.

2. Vse sestavine zmiksamo v mehko in kremasto zmes.

3. Predenemo v posodo, ki jo pokrito hranimo v hladilniku. Namaz pred uporabo postavimo na sobno temperaturo za vsaj 30 minut.

 

 

Ali ste vedeli: Po zadnjih podatkih Mednarodnega združenja za mlekarstvo (International Dairy Federation) Francija ni največja porabnica sirov v EU. Na prvem mestu je Danska (28,1 kg/osebo), na drugem mestu je Islandija (27,7 kg/osebo), na tretjem mestu je Finska (27,3 kg/osebo), na četrtem pa Francija (27,2 kg/osebo). Najmanjša svetovna porabnica sirov je vsekakor Kitajska, kjer posameznik poje 100 g sira v celem letu.

 

 

Priporočamo še: Kako pravilno sestaviti sirovo ploščo


Fotografija: Gaelle Marcel, Unsplash

 

Datum Objave: 3.10.2023 ob 14:10

Več iz te teme:

brezmesne jedisirnamaz

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.