Čemažev pesto, kot ga pripravi Jamie Oliver

Fotografija: La_vanda/Getty Images

Zunaj že diši po pomladi, v gozdovih in ob robovih travnikov pa je zadišalo tudi po čemažu.

Toplo vreme so mnogi izkoristili za nabiranje čemaža, ki mu pravimo tudi divji česen. Zeleni lističi značilnega vonja in okusa so pravi znanilci pomladi, jedi z njimi pa krasna spomladanska poslastica. Iz čemaža lahko pripravimo juhe in solate, mnogi pa se odločijo narediti domači pesto, s katerim lahko popestrimo najrazličnejše obroke. Od rižot in testenin, pa vse do slastne pice.

Priporočamo: Kako shraniti čemaž: 4 izvrstni načini, ki jih še ne poznate

Za pesto se je odločil tudi Jamie Oliver, ki čemaž naravnost obožuje, mi pa smo si izposodili njegov preprosti recept, da si pripravimo zalogo te izvrstne rastline.

View this post on Instagram

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

Sestavine

– 30 g čemaževih listov
– 100 g oreščkov (pinjol, mandljev ali lešnikov)
– 3 velike žlice ekstra deviškega oljčnega olja
– 50 g trdega sira (parmezan, pekorino ali čedar)
– polovica limone
– sol

Priprava

1. Čemaževe liste najprej operemo in natrgamo, cvetove prihranimo za kasneje.

2. Liste posolimo s ščepcem soli in jih pretlačimo v možnarju. Dodamo pinjole ali druge oreščke in zopet pretlačimo. Vmešamo še oljčno olje.

3. Premešamo in dodamo riban parmezan ali drugo vrsto trdega sira. Nato vse skupaj pokapljamo z limonovim sokom in mešamo, dokler zmes ne postane enotna.

4. Začinimo s soljo in poprom, dokler se nam okus ne zdi popoln. Po vrhu okrasimo s cvetovi.

5. Pesto lahko pokapljamo čez solate, testenine, druge jedi.

Nasvet: Pazite, da ga vedno zajemate s čisto žlico, da se na površju ne razvije plesen.
S tem pestom lahko pripravite naše odtrgančke: Čemaževi odtrgančki s sirom in šunko (VIDEO)

Fotografija: La_vanda/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed