Čisto preprost kruh, kjer namesto kvasa uporabite pivo

Tokrat smo pripravili še en recept za kruh, ki ga boste lahko spekli tudi takrat, ko pri roki nimate kvasa. Namesto njega nam bo pri naraščanju testa pomagalo pivo.

Po vseh teh dneh karantene smo prepričani, da skoraj ni mogoče najti človeka, ki ni vsaj enkrat poskusil speči domačega kruha. Mnogi so v preteklem letu postali pravi peki, droži pa so se razmnožile po vsej Sloveniji. Danes vsem pekovskim navdušencem predstavljamo nov recept, ki bo zaradi preprostosti gotovo navdušil. Še posebno tiste, ki imate radi pivo.

Na pomoč smo poklicali našo Neli Selan, kuharsko inštruktorico na Biotehniškem izobraževalnem centru, ki nam vedno postreže s koristnimi nasveti in izkušnjami. »Pivo je v kulinariki nadvse uporabna sestavina,« je prepričana. »Odlično je za zalivanje mesa, da je mehkejše in bolj okusno, z njim lahko pečemo palačinke ali celo pripravimo mousse,« našteje nekaj možnosti uporabe te alkoholne pijače. Kaj pa moramo vedeti o tej pijači, ko pripravljamo kruh?

Izberite pivo, ki ga imate najraje

»Treba se je zavedati, da bo kruh, v katerega vmešamo pivo, imel malce drugačen okus, kot smo ga vajeni,« opozori Neli. Seveda pa to ne pomeni nič slabega, saj je pivski kruh lahko res odličnega okusa. »Pomembno je, da izberemo pivo, ki ga imamo radi,« razloži inštruktorica, ki ga zna zvariti tudi sama. Če si tako želimo kruh z lahkotnejšo aromo po kvasu, je najbolje uporabiti kakšen lager ali drugo lahko pivo. Piva tipa IPA ali podobni zvarki z močnejšim okusom po hmelju pa bodo kruhu pustili malce globlji pečat rahlo grenkega priokusa. Slednji se bo še posebno lepo ujel z maslom ali sladkimi namazi.

Kvasa ne potrebujemo

Poleg zanimivega okusa je prednost pivskega kruha predvsem ta, da zanj ne potrebujemo kvasa. »Pivo je namreč pridelano s pomočjo kvasovk in nekaj jih v pivu ostane tudi po stekleničenju,« razloži Selanova. Zato moramo pri pripravi kruha dodati sladkor ali med, da kvasovke oživimo oziroma nahranimo. Dodamo pa še sodo bikarbono ali pecilni prašek, da naraščanje testa pospešijo in ojačajo. Sogovornica svetuje, da za najboljši učinek testo pustimo počivati od 45 do 60 minut. Pomembno pa je tudi, da najprej med seboj zmešamo suhe sestavine posebej, v drugi skledi pa mokre. »Pivo pa mora biti tokrat na sobni temperaturi, saj bo v nasprotnem primeru ohladilo maslo in se to ne bo lepo vkomponiralo v testo,« še doda Neli, mi pa spodaj prilagamo recept.

Sestavine

  • 6 velikih žlic surovega masla (+še ena žlica, da namastimo pekač)
  • 350 ml piva po izbiri
  • 85 g medu
  • 400 g bele moke
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 1 čajna žlička soli

Priprava

1. Model za štruco kruha namastimo z maslom, nato vse skupaj obložimo s papirjem za peko.

2. Stopimo maslo in nato v posodi zmešamo vse mokre sestavine. V drugi posodi nato zmešamo vse suhe sestavine.

3. Nato v mokre sestavine vsujemo mešanico suhih in nežno premešamo s spatulo. Ne mešamo preveč, grudica ali dve ne bosta motili. Maso nato preložimo v pekač in pustimo vzhajati med 45 in 60 minut.

4. Pečico medtem segrejemo na 180 stopinj Celzija. Ko testo naraste, štruco porinemo v pečico in pečemo od 45 do 55 minut, dokler kruh, če ga potipamo s prstom, ne skoči nazaj na svoje mesto.

5. Kruh nato vzamemo iz pečice in ga pustimo počivati 10 minut. Nato ga odstranimo iz pekača in ohladimo na rešetkah.

Nasvet: Po želji testu lahko dodate tudi semena.
Preberite še: Najbolj klikano v 2020: nasveti, kako kuhati bolje, lažje, hitreje, ceneje …

Fotografija: Getty Images

 

 

 

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana