Odprta Kuhinja

Čisto preprost sirov burek, ki ga boste pripravili v 5 minutah

Odpri galerijo
A+   A-
Zajtrk, večerja ali prigrizek za med tednom, ki vsebuje veliko beljakovin.



Verjetno ni prebivalca naše regije, ki še ne bi slišal za burek in ga vsaj enkrat pokusil. Ta balkanska jed ima seveda veliko različic, prav tako jo nekateri poznajo kot sirnico, pito ali kaj podobnega. Čeprav jo večinoma najdemo v lokalih s hitro prehrano, kjer ne moremo reči, da je ravno zdrava, saj zaradi velike vsebnosti maščob zdravi predvsem alkoholne želodčke ponočnjakov, pa jed lahko pripravimo tudi doma, kjer ne bomo pretiravali z oljem in soljo. Burek bo tako služil kot odličen prigrizek, zaužijemo ga lahko v topli ali hladni obliki, v hladilniku pa bo počakal tudi do nekaj dni. Če ga prej ne bo zmanjkalo, seveda.
Priporočamo tudi: VIDEO: Kako naredimo krušno sonce z nadevom

Posebnost tega hitrega bureka je predvsem ta, da vlečenega testa, ki ga uporabimo, ne zavijamo, temveč namakamo v skutino polnilo. Priprava je popolnoma enostavna. Potrebovali bomo le žlico in posodo za mešanje, pekač, pečico ter nekaj osnovnih sestavin.

Tako izgleda pečena dobrota.
Tako izgleda pečena dobrota.

Sestavine


- 500 gramov nepasirane skute
- 300 gramov kisle smetane
- 150 gramov mladega kajmaka
- 1 jajce
- zavojček vlečenega testa
- ščepec soli

Priprava


1. V posodi zmešamo skuto, kislo smetano, jajce, kajmak in sol, da zmes postane enotna.

2. Okrogel keramični ali steklen pekač premažemo z maslom.

3. V skutino zmes pomočimo list vlečenega testa, kot bi v vodi prali perilo. Nato ga zmečkanega položimo v pekač. Postopek ponovimo, dokler s testom ne zapolnimo prostora v pekaču.

ni podpisa
ni podpisa


4. Zmes, ki je ostala, prelijemo čez pekač in postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 180 stopinj.

5. Burek pečemo približno pol ure, odvisno od globine pekača. Ko je zlato zapečen, ga vzamemo iz pečice.

ni podpisa
ni podpisa

Nasvet: Burek bo še boljši, če uporabimo albuminsko skuto. Namesto običajnega testa pa lahko uporabimo tudi pirino vlečeno testo.

Preberite še: Napake, ki pokvarijo piščančjo juho

Fotografije: Eva Natlačen, Getty Images (naslovna)
Datum Objave: 21.1.2020 ob 07:01

Več iz te teme:

bureksirov burek

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.