Domače zeliščno maslo, ki je najboljši namaz

Namazov ne kupujemo več v majhnih plastičnih lončkih, pripravimo jih sami in tako zmanjšujemo količino odpadkov.

V naši zero waste kuhinji resnično lepo napredujemo. Nikakor (še) nismo brez odpadkov, lahko pa se pohvalim, da smo količino tistega, kar gre v kanto za smeti, močno zmanjšali. Iz lokalnega komunalnega podjetja nas tu in tam opozorijo, da moramo zabojnik za smeti ob sredah zvleči na cesto, drugače nam ga ne morejo prazniti. Prijazno odgovorimo, da je naš zabojnik večinoma – prazen.

Kaj ima kuhinja pri tem? Največ odpadkov v gospodinjstvih ustvarimo seveda v kuhinji. Opazujte, boste videli, da je res tako. Koliko izdelkov še lahko prinesete domov brez embalaže oziroma v papirnatem škrniclju? In kaj lahko naredimo? No, tu se je začelo. Kupovanje na rinfuzo, direktno na kmetijah, vedno večji vrt in kljub temu je bil koš za odpadno embalažo kar lepo napolnjen.

Tako smo resno začeli zero waste projekt – adijo embalaža in kupovanje nasploh. Teden dni brez plastike je bil zelo zabaven in ga priporočam, saj si na vsakem koraku soočen, da je to preprosto nezdružljivo s sodobnim načinom življenja. Bolj optimistična je bila ugotovitev, da bi se nekaj vseeno dalo zmanjšati. V nekaj dnevih lepo dojameš, kje ustvarjaš odpadke in kateri so morda nepotrebni. Nisem naklonjena radikalnim spremembam, ne ljubi se mi biti preveč prikrajšana za udobje. Začela sem tam, kjer sem z najmanj odrekanja naredila spremembo. Rezultat je presenetljiv, zgleda, da se še vedno počasi daleč pride.

Kruh že dolgo pečemo doma, naša mini pekarna postaja kar profesionalna. Razvajena kot sem, pa bi rada imela tudi nekaj za kruh namazat’. Namazov ne kupujemo več v majhnih plastičnih lončkih, pripravimo jih kar sami, največkrat humus iz čičerike.

Pogrešam pa maslo. Večkrat smo ga poskusili narediti, ampak ni bilo tisto pravo, zato je maslo ostalo na nakupovalnem seznamu. Meni najboljše je tisto, ki mu rečejo vegan block. Zaradi tiste črne kocke še sploh kdaj zavijem v trgovino. Čeprav je maslo okusno kar tako in naredi kos sveže pečenega kruha, pa včasih za spremembo pripravim varianto z zelišči. S kroglicami zeliščnega masla vedno prijetno presenetim na tistih posebnih dolgih zajtrkih.

Kvadratek črne folije, ki ostane za zajtrkom, je res odpadek, vendar v primerjavi s tistim, kar sem pred leti metala v smeti, zelo majhen.

Namaz iz masla in zelišč

  • 150 g masla
  • drobnjak
  • peteršilj
  • strok česna
  • navadna fino mleta sol ali, še boljše, zeliščna sol
  • sveže mlet poper
  • čili v koščkih (chilli flakes)
  • čili in/ali paprika v prahu

Priprava

1. Za ta recept je primerno le tisto maslo, ki se v hladilniku strdi, je v kosu in običajno zavito v folijo. Jaz uporabim vegan block v črni foliji. Lahko uporabite tudi margarino v kosu. Drobnjak je odločilen za pravi okus zeliščnega masla. Narežite ga res na drobno. Če vmes ostanejo daljša stebelca, jih odstranite. Fino nasekljajte peteršilj. Če je šopek moker, ga močno otresite in pred sekljanjem osušite na kuhinjski krpi. Osušen peteršilj boste lažje nasekljali.

2. Česen strite v stiskalniku za česen ali v možnarju, v tem primeru skupaj s soljo. Premešajte drobnjak in peteršilj in polovico nasekljanih zelišč posujte po ravnem krožniku. Dodajte za nožev vrh čilija v prahu in/ali rdeče paprike ter čili v koščkih. Raje manj kot preveč. Premešajte in razporedite po celem krožniku.

3. Na drug krožnik položite kos masla in ga grobo pretlačite z vilicami. Dodajte drugo polovico nasekljanih zelišč, stisnjen česen, sol in poper po okusu. Fino pretlačite z vilicami, da dobite enakomerno gladko maslo. Delajte hitro, da se maslo ne zmehča preveč.

4. Z žličko zajemite maslo in ga povaljajte v zeliščih. Oblikujte kroglico. Lažje gre z vlažnimi rokami. Zeliščno maslo postavite v hladilnik, da se kroglice strdijo. Če jih pripravljate na zalogo, jih shranite v zamrzovalniku.

Priporočamo še: Takšen zavitek z jabolki in grozdjem bo nekaj posebnega
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana