Domači kuharski triki: kako pravilno začiniti s poprom in papriko
Za posebno priložnost ali kar tako: kadar želimo iz recepta pripraviti jed, nad katero bodo vsi navdušeni, moramo paziti na nekaj pomembnih detajlov. Eno je sledenje postopku priprave, drugo pa je predvsem izbira sestavin. In ne nazadnje tudi obvladanje tehnik igra pri pripravi receptur odločilno vlogo.
Da bodo vaše kulinarične pustolovščine odslej še bolj doživete in izpopolnjene s pristnimi okusi, smo za vas pripravili kratek vodnik, ki vam bo razkril nekaj zelo pomembnih skrivnosti. Kratek namig: vse se začne pri malenkostih. Govorimo o začimbah.
Dragoceni dodatek, ki vzdigne vsako jed
Začimbe so vedno pika na i vsaki jedi – jo dopolnjujejo in hkrati povzdignejo na čisto novo raven. S pravo mešanico boste vedno poudarili okuse posameznih sestavin in jim dodali tudi ščepec tiste prave kulinarične igrivosti.
Izberite začimbe Maestro
Začimbe Maestro imajo dolgo tradicijo v slovenskih kuhinjah, saj so izjemno okusne. Maestro je nedvomno sinonim mojstrstva, ki hkrati zagotavlja popolno brezskrbnost pri kuhanju (začimbe Maestro so popolnoma naravne, brez ojačevalcev okusa in drugih dodatkov).
Da bo začinjanje jedi še bolj preprosto, je Meastro pripravil prav poseben vodnik, ki vam bo nedvomno olajšal kuhanje. Najdete ga TUKAJ. V nadaljevanju pa se bomo osredotočili predvsem na dve zelo priljubljeni začimbi, ki imata v naših jedeh prav posebno pozornost: poper in mleta paprika.
Poper: za okus in dodaten značaj jedem
Izbirate lahko med različnimi vrstami popra, vsaka ima svoj značaj in okus. Najmanj pikanten in sladek je rdeči poper, najbolj pekoč pa črni.
Okus različnih poprov
- Črni – intenziven okus in aroma, najbolj pekoč. Je najbolj univerzalen in tudi najpogosteje uporabljen. Odličen je v kombinaciji z mesom, zelenjavo, omakami itd.
- Beli – manj intenziven okus, najmanj izrazit. Uporabljamo ga začinjanje ocvrtih jedi, nežnih omak, solat in krompirja.
- Zeleni – manj intenziven okus, bolj svež, rahlo sladko-kisel. Uporabljamo ga za ribje jedi, omake in marinade.
- Rdeči – najmanj pekoč, sladek. Uporabljamo ga v divjačinskih jedeh in sladkih receptih. Odličen je v kombinaciji s črno čokolado.
Aromo rdečega popra najbolje izkoristimo, če ga tik pred uporabo rahlo zdrobimo. Črni poper ima značilno aromo zlasti, če ga zdrobimo tik pred uporabo.
Rdeča paprika: za kanček temperamenta
Paprike sicer ni priporočljivo uporabljati pri boljših kosih govedine ali divjačine, lahko pa povzdigne marsikateri spregledan kos govedine, svinjine in perutnine.
Za boljši okus: papriko najprej popražite na malo olja, tako boste dobili še bolj intenziven in pristen okus.
Okusni recepti za hitro domače razvajanje
In če bi radi še v praksi takoj poskusili edinstvenost začimb Maestro, imamo za vas nekaj predlogov za odličen domač jedilnik.
Svaljki s hrustljavim piščančkom v beli omaki s starano gavdo in črnim poprom
- 600 g domačih svaljkov s skuto Žito
- 400 g piščančjega fileja
- 3 dl sladke smetane
- 100 g starane gavde
- ½ čajne žličke črnega popra Maestro
- sol
- olje
Priprava:
- Sladko zmetano zavremo, vmešamo nariban parmezan in svaljke, ki smo jih skuhali po navodilih na embalaži.
- Solimo in potresemo s sveže mletim črnim poprom.
- Vmes hrustljavo popečemo na kocke narezan piščančji file in postrežemo s svaljki.
Tribarvni miks v solati s pečenim korenčkom in feto
- 500 g korenja, po dolgem prerezanega na pol ali na četrtine
- 2 rdeči čebuli, narezani na četrtine
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
- 300 g tribarvnega miksa Zlato poje
- 100 g mlade špinače
- 100 g sira feta
- sol
- poper Maestro
- preliv:
- 2 žlici limonovega soka
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica medu
- 2 sesekljana stroka česna
- 1 žlička mlete kumine Maestro
- 1 žlička sladke paprike Maestro
- 1 žlica vode
- sol
- poper Maestro
Priprava:
- Pečico segrejemo na 190 °C. Korenček in čebulo damo v velik pekač, pokapamo z oljčnim oljem, solimo in popramo ter pečemo 25 minut.
- Medtem skuhamo tribarvni miks po navodilih na embalaži. Odcedimo ga in stresemo v skledo. Zmešamo sestavine za preliv ter s polovico zabelimo topla žita in zmešamo.
- Pečeno zelenjavo zabelimo s preostalim prelivom in jo nežno primešamo žitu skupaj s špinačo. Na solato nadrobimo feto in postrežemo.
Nepogrešljive začimbe Maestro tudi za velikonočne praznike
Za veliko noč bodo domače mize spet zaživele s tradicionalnimi pazničinimi jedmi – šunka, pirhi, potice, pletenke, šarklji, pince, prate, pa vse do različnih hrenovih namazov in omak. In ker se velikonočna druženja pogosto podaljšajo v dvodnevna kulinarična doživetja, boste nedvomno tudi letos postregli kakšno slastno domače kosilo.
In da bodo praznični tudi letos čarobni, poskrbite z nekaj ščepci vrhunskih začimb Maestro.
Naročnik oglasne vsebine je Podravka