Hit sezone: kruh brez gnetenja s čemažem

Klasični recept s sezonskim okusom. Preprosta priprava.

Teden, ki ga posvečamo čemažu, nas je združil z Avgustom Miklošičem, izjemnim poznavalcem te rastline. Nikar ne spreglejte, kaj poučnega je povedal o nabiranju, lastnostih in učinkovinah tega priljubljenega znanilca pomladi. Pred nami pa je tudi izvrsten recept, ki navdušuje s tako preprosto pripravo, da te dobesedno obsede.

Preberite tudi: Preden zavržete jajčne lupine, z njimi obvezno naredite to

Sestavine

  • 500 g krušne moke in še malo za delovno površino
  • žlička suhega kvasa
  • 350 ml vode
  • 1,5 žličke soli
  • 2 žlici oljčnega olja
  • za dve pesti nasekljanega čemaža

Priprava

1. Večer preden bi radi jedli kruh, v posodi za mesenje zmešamo moko s soljo in kvasom, nato dodamo narezan čemaž in dve žlici oljčnega olja ter zalijemo z vodo. Pokrijemo z mokro krpo ali prozorno folijo in pustimo, da vzhaja najmanj 12 ur.

2. Zjutraj testo preložimo na delovno površino, nekoliko raztegnemo in zapogibamo vogale proti sredini, kjer jih s prsti »spnemo«. Kruh nato obrnemo na glavo in preložimo na peki papir, z lopatko pa še nekoliko porinemo robove navznoter, da je površina čim bolj napeta. Pustimo, da še kako uro vzhaja, narahlo prekrit s krpo ali naoljeno folijo.

3. V tem času v pečici na 230 stopinjah segrevamo posodo s pokrovom.

4. Ko je pečica segreta na delovno temperaturo, previdno vzamemo ven posodo in s peki papirjem vanjo preložimo kruh. Na hitro ga še zarežemo, pokrijemo in vrnemo v pečico.

5. Pečemo 30 minut pokritega, nato odkrijemo, obrnemo posodo, ker pečice ne pečejo na vseh straneh enako, in pečemo še 15 do 20 minut.

6. Ko je kruh pečen, ga preložimo na rešetko, kjer naj se ohlaja vsaj dvajset minut, preden ga razrežemo.

Nagradni natečaj: dva tedna glasovanja za naj delovni kotiček

Naslovna fotografija: A_Lein/Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed