Hitri in preprosti recepti za odlične sezonske kremne in bistre juhe

Zbrali smo nekaj predlogov za juhe, pripravljene iz sezonskih, lokalnih sestavin; pozno dopoldne so lahko odlična malica, lahko pa so tudi uvod h kosilu.

Danes vas povabimo na juho. Na domačo, poceni juho, prav na hitro narejeno iz sezonskih sestavin. Te dni jih kuhamo tudi zato, ker je po aprilskem snegu, ki je padal v začetku tedna, še vedno bolj hladno.

Predvsem pa verjamemo, da bodo današnji recepti prav prišli takrat, ko smo med delom od doma okoli poldneva lačni, pa bi bil že čas, da za malico na hitro pojemo nekaj toplega. Seveda so takšne juhice lahko tudi uvod h kosilu, če pa kaj ostane, lahko pogrejemo in pojemo za večerjo.

In še nekaj: vse juhice, ki jih predstavljamo danes, so pripravljene iz lokalne, slovenske zelenjave. Piko na i jim nariše le kakšna začimba – denimo kurkuma ali muškatni orešček – prinesena od drugod.

Morda še to: nalašč smo se ognili doma pripravljenim jušnim zakuham in kupljenim prikuham. Smo pa zato uporabili nekaj kosov starega kruha, ki smo ga v nekaj minutah spremenili v odlične hrustljavčke – otroci jih obožujejo!

Priporočamo tudi: Rižota s čemažem

Korenje s kurkumo

Za 4 osebe

  • 2 rumena korenčka
  • 2 oranžna korenčka
  • za eno srednje korenje velik kos pastinaka
  • pol pora
  • malo oljčnega olja
  • žlička mešane zelenjave v soli (imenovane tudi domača vegeta)
  • sol

Na olju prepražimo por, narezan na pol centimetra velike kolutke. Solimo, mešamo. Medtem ko se praži, olupimo korenje in pastinak ter vse skupaj narežemo na pol centimetra velike kocke. Zmečemo jih k poru, malo popražimo vse skupaj. Zalijemo z litrom vode, dodamo domačo vegeto. Zavremo, takoj zatem ugasnemo ploščo, lonec z juho pa pustimo na štedilniku. Juha se bo počasi hladila in po 15 minutah postala lepo mlačna, zelenjava pa bo ravno prav kuhana. Pokusimo in po potrebi dosolimo.

Korenje s kurkumo

Zmiksano korenje in pastinak

Za 2 osebi

  • 2 rumena korenčka
  • 2 oranžna korenčka kos pastinaka (približno toliko velik kot eno srednje korenje)
  • 0,5 čebule
  • 1 žlica pšeničnega zdroba
  • žlica masti
  • sol, beli poper
  • in še: 2 kosa kruha 2 žlici sončničnih semen žlica ali dve oljčnega olja

Čebulo nasekljamo na drobno in jo prepražimo na žlici masti. Solimo, mešamo. Ko se praži, olupimo korenje in pastinak. Oboje zrežemo na res tanke kolutke, da se bo hitreje skuhalo. V lonec zmečemo kolutke zelenjave, zalijemo z vodo in dodamo še pšenični zdrob. Ko zavre, zmanjšamo ogenj, popramo. Kuhamo približno 10 minut, potem zmiksamo s paličnim mešalnikom. Če je treba, dosolimo. Postrežemo s kruhovimi kockicami: kruh narežemo na kockice in jih na srednjem ognju popražimo v suhi ponvi. Ko se začnejo barvati, dodamo sončnična semena in oljčno olje. Med mešanjem pražimo še nekaj minut, da se kruhovi hrustki lepo obarvajo.

Zmiksano korenje in pastinak

Krompirjeva juha z blitvo

Za 4 osebe

  • 5 listov blitve
  • 2 srednje velika krompirja
  • 3 stroki česna
  • 0,5 srednje velikega pora
  • žlica jabolčnega kisa
  • žlica kisle smetane
  • malo oljčnega olja
  • beli poper
  • sol

Na malo olja prepražimo por, narezan na tanke rezine. Ko ovene, dodamo krompir, ki smo ga olupili in narezali na čim manjše (približno pol centimetra velike) kocke. Zalijemo z vodo, zavremo, zmanjšamo ogenj, solimo ter popramo. Kuhamo približno 10 minut, potem poskusimo, ali je krompir kuhan. Juha lahko še nekaj minut počaka na vroči plošči ali pa jo odstavimo, da se hitreje ohladi. Medtem ko se krompir kuha, v ponvici na malo oljčnega olja prepražimo strt česen – samo toliko, da zadiši. Hitro dodamo liste blitve, razrezane na pol centimetra debelo. Pomešamo, solimo. Zelenje bo hitro ovenelo, in ko se to zgodi, odstavimo. Tako pripravljeno blitvo vsujemo v lonec h kuhanemu krompirju, dodamo še kis in kislo smetano ter pomešamo. Poskusimo in po potrebi dosolimo ali še malo popramo.

Krompirjeva juha z blitvo

Špinačna juha

Za 4 osebe

  • 2–3 srednje veliki krompirji
  • 2 pesti sveže špinače
  • 3 stroki česna
  • malo naribanega muškatnega oreščka
  • malo olja
  • sol
  • po želji še: 4 žlice kisle smetane

Lonec pogrejemo, vanj dodamo nekaj žlic olja in strt česen. Pomešamo. Ko čez nekaj sekund zadiši, dodamo krompir, olupljen in narezan na centimeter velike kocke. Zalijemo s približno litrom vode, zavremo. Zmanjšamo ogenj in kuhamo kakih 15 minut oziroma toliko časa, da je krompir kuhan. Pokusimo, in ko je mehak, dodamo še oprano svežo špinačo. Solimo in v juho naribamo malo muškatnega oreščka. Zmešamo s paličnim mešalnikom in pustimo 10 minut, da se juha malo ohladi. Ko postrežemo, lahko dodamo v vsako skodelico žlico kisle smetane.

Špinačna juha
Priporočamo še: 3 hitra, učinkovita in dobra fit kosila

 

Naslovna fotografija: NoirChocolate/Getty Images

Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed