Izvrstni krofi po receptu Francija Planinca
Odpri galerijo
A+ A-
Še en recept, ki si ga ljubitelji krofov najraje podelimo. Razlog je tudi v tem, da je objavljen v knjigi Kruh in pecivo po domače, kultnem delu, ki doživlja že deset let slave.
Ko oblikujemo prve krofe, naredimo tudi 2 ali 3 majhne testene kroglice, ki jih pustimo vzhajati ob njih. Uporabimo jih za test vzhajanosti in toplote olja, če pečemo v navadni kozici. Franci Planinc sicer bolj svetuje električno globoko ponev, splošno imenovano picapan.
Preberite tudi: Kruh in pecivo po domače: knjiga, ki je uspešnica že deset let
Sestavine
- 1 kg bele moke tip 400 ali 500
- 6 dag svežega kvasa
- 6 dl mleka (polnomastno)
- 10 dag sladkorja
- zavitek vaniljevega sladkorja
- 1,5 dag soli
- 10 dag maščobe (maslo ali margarina)
- 2 celi jajci
- 3 rumenjaki
- 3 cl ruma
- naribana lupina 1 limone
- olje za cvrtje
- marelična marmelada
Priprava
1. Kratki kvasni nastavek: 0,5 kg moke, kvas, ves sladkor in toplo mleko zmešamo in pustimo, da naraste na dvojno količino.
2. Dodamo druge sestavine in s kuhalnico dobro zmešamo, nato pa na roke na pultu umesimo gladko, ne pretrdo testo, ki naj počiva 20 minut.
3. Razdelimo ga na kose, težke 5 do 10 dag, oblikujemo kroglice in jih položimo z »zaključkom« navzdol na pomokan prtiček ter pokrijemo z drugim prtičkom.
4. Ko so kroglice vzhajale, jih polagamo z zgornjo stranjo navzdol v vroče olje (v kozici naj bo 3,5 do 4 cm res vročega olja; temperaturo preverimo s kontrolnimi kroglicami iz testa za krofe – če je temperatura pravšnja, se testena kroglica počasi obarva!).
5. Takoj pokrijemo s pokrovom. Po 3 minutah krofe odkrijemo, obrnemo in nepokrite do konca spečemo. Odlagamo jih na papirnate serviete.
6. Že malo ohlajene krofe napolnimo z marelično marmelado (uporabimo testomat pištolo ali dresirno vrečko) ter posipamo s sladkorjem v prahu.
Priporočamo še: Spletna delavnica z Matejo Delakorda: eno testo in tri pustna cvrtja
Fotografija: Jure Eržen
Novost na Deloindom.si: Nepremičninska pravna svetovalnica
Datum Objave: 12.2.2021 ob 10:02