Odprta Kuhinja

Jagodna pita s pehtranom

A+   A-
Jagodna pita ima posebno mesto med pomladnimi sladicami. Pripravljena s pehtranom pa naravnost očara.


Ta jagodna pita bo ravno pravšnja, če jo boste spekli v okroglem pekaču za pite s premerom 30 cm.
Priporočamo še: Kakšen pekač za pito je prava izbira

Sestavine


Krhko testo
- 350 g bele moke, 200 g kisle smetane
- 120 g masla sobne temperature
- jajce, 1/2 zavitka pecilnega praška
- ščepec soli, 70 g sladkorja
- ščepec vanilje v prahu

Nadev
- 1 kg zrelih jagod
- velika pest svežega pehtrana
- 2 žlici temnega sladkorja muscovado
- čajna žlička vanilje v prahu
- zavitek želirnega sredstva

Priprava


1. Vse sestavine za testo umesimo, kepo zavijemo v prozorno folijo in damo počivat v hladilnik za 1 uro.

2. Medtem pripravimo nadev: jagode narežemo na manjše kose (grižljaje) in jih premešamo z drugimi sestavinami, da bodo spustile malo svojega soka.

3. Od testa odtrgamo približno četrtino, ki jo bomo uporabili za mrežo, preostalo razvaljamo in položimo v namaščen pekač. Dno nekajkrat prebodemo z vilicami in po želji potresemo s piškotnimi drobtinami ali mletimi oreščki.

4. Na testo naložimo jagodni nadev, iz preostalega testa pa zvaljamo svaljke in iz njih sestavimo mrežo. Postavimo v pečico, ogreto na 190 stopinj Celzija.

5. Pečemo približno pol ure oz. toliko časa, da se testo lepo zlato rjavo zapeče. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi – s tem se jagodni sok zgosti.

Recept: Vesna Perko
Fotografija: Uroš Hočevar
Poizkusite še: Torta pavlova z jagodami, ki se ji ni mogoče upreti
Datum Objave: 9.5.2019 ob 07:05

Več iz te teme:

pitapripravajagodepehtransestavinejagodna pita

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja