Jagodna pita s pehtranom

Jagodna pita ima posebno mesto med pomladnimi sladicami. Pripravljena s pehtranom pa naravnost očara.

Ta jagodna pita bo ravno pravšnja, če jo boste spekli v okroglem pekaču za pite s premerom 30 cm.

Priporočamo še: Kakšen pekač za pito je prava izbira

Sestavine

Krhko testo
– 350 g bele moke, 200 g kisle smetane
– 120 g masla sobne temperature
– jajce, 1/2 zavitka pecilnega praška
– ščepec soli, 70 g sladkorja
– ščepec vanilje v prahu

Nadev
– 1 kg zrelih jagod
– velika pest svežega pehtrana
– 2 žlici temnega sladkorja muscovado
– čajna žlička vanilje v prahu
– zavitek želirnega sredstva

Priprava

1. Vse sestavine za testo umesimo, kepo zavijemo v prozorno folijo in damo počivat v hladilnik za 1 uro.

2. Medtem pripravimo nadev: jagode narežemo na manjše kose (grižljaje) in jih premešamo z drugimi sestavinami, da bodo spustile malo svojega soka.

3. Od testa odtrgamo približno četrtino, ki jo bomo uporabili za mrežo, preostalo razvaljamo in položimo v namaščen pekač. Dno nekajkrat prebodemo z vilicami in po želji potresemo s piškotnimi drobtinami ali mletimi oreščki.

4. Na testo naložimo jagodni nadev, iz preostalega testa pa zvaljamo svaljke in iz njih sestavimo mrežo. Postavimo v pečico, ogreto na 190 stopinj Celzija.

5. Pečemo približno pol ure oz. toliko časa, da se testo lepo zlato rjavo zapeče. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi – s tem se jagodni sok zgosti.

Recept: Vesna Perko
Fotografija: Uroš Hočevar

Poizkusite še: Torta pavlova z jagodami, ki se ji ni mogoče upreti
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana