Odprta Kuhinja

Jagodni džem: tako dober, da ga boste pojedli kar z žlico

Foto: Mariha-kitchen/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Junij je čas za kuhanje jagodne marmelade ali džema. Vsako leto seveda malo drugačne oziroma drugačnega. Letos je bil prvi jagodni džem z okusom po meti!


Ko se na tržnici pojavijo prve okusne jagode – zdaj že ponujajo domače bio –, se ne morem upreti skušnjavi. Vedno jih kupim preveč! Ker pa vsi vemo, da jagode hitro gnijejo, nenehno kuham džeme, da prehitim naravo. Preizkušam vedno nove recepte, kar je najbolj pripravno ravno iz majhnih količin sadja. Tega z meto letos že drugič, saj smo prve kozarčke izpraznili kar z žlico.

Jagodni džem z meto


Za tri manjše kozarčke.

  • 500 g očiščenih, razrezanih jagod

  • 100 g rjavega sladkorja

  • žlica sredstva za želiranje + žlica sladkorja

  • žlička limoninega soka

  • trije vršički poprove mete

  • 0,5 dl vode


Priprava


1. Zavremo vodo z meto in pustimo, da se kuhlja. Čez 10 minut jo precedimo in tekočino prelijemo v lonec z jagodami.

2. Želirno sredstvo zmešamo z žlico sladkorja in vmešamo v jagode. Močno segrevamo in mešamo, da zavre, takoj nato dodamo še preostali sladkor, dobro premešamo in kuhamo še 3 do 4 minute.

3. Odstavimo posodo in s penovko poberemo pene. Nato z džemom napolnimo kozarčke in jih tesno zapremo.

4. Ponudimo na primer k majhnim pirinim palačinkam.
Preberite tudi: Uporabniki spleta zgroženi nad videom, ki razkriva, kako so pripravljena hotelska umešana jajca

Recept: Slavka Ilich
Naslovna fotografija: Mariha-kitchen/Getty Images
Deloindom.si: Slovenija se segreva bolj od povprečja
Datum Objave: 7.6.2022 ob 09:06

Več iz te teme:

marmelademarmeladajagodedžemjagodni džem

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja