Jagodni džem: tako dober, da ga boste pojedli kar z žlico

Junij je čas za kuhanje jagodne marmelade ali džema. Vsako leto seveda malo drugačne oziroma drugačnega. Letos je bil prvi jagodni džem z okusom po meti!

Ko se na tržnici pojavijo prve okusne jagode – zdaj že ponujajo domače bio –, se ne morem upreti skušnjavi. Vedno jih kupim preveč! Ker pa vsi vemo, da jagode hitro gnijejo, nenehno kuham džeme, da prehitim naravo. Preizkušam vedno nove recepte, kar je najbolj pripravno ravno iz majhnih količin sadja. Tega z meto letos že drugič, saj smo prve kozarčke izpraznili kar z žlico.

Jagodni džem z meto

Za tri manjše kozarčke.

  • 500 g očiščenih, razrezanih jagod
  • 100 g rjavega sladkorja
  • žlica sredstva za želiranje + žlica sladkorja
  • žlička limoninega soka
  • trije vršički poprove mete
  • 0,5 dl vode

Priprava

1. Zavremo vodo z meto in pustimo, da se kuhlja. Čez 10 minut jo precedimo in tekočino prelijemo v lonec z jagodami.

2. Želirno sredstvo zmešamo z žlico sladkorja in vmešamo v jagode. Močno segrevamo in mešamo, da zavre, takoj nato dodamo še preostali sladkor, dobro premešamo in kuhamo še 3 do 4 minute.

3. Odstavimo posodo in s penovko poberemo pene. Nato z džemom napolnimo kozarčke in jih tesno zapremo.

4. Ponudimo na primer k majhnim pirinim palačinkam.

Preberite tudi: Uporabniki spleta zgroženi nad videom, ki razkriva, kako so pripravljena hotelska umešana jajca

Recept: Slavka Ilich
Naslovna fotografija: Mariha-kitchen/Getty Images

Deloindom.si: Slovenija se segreva bolj od povprečja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana