Jedi naše mladosti, ki ste jih oboževali v 2023
Makaronflajš je stara, preprosta in nasitna jed ravno prav močnega okusa. Izhaja iz časov, ko so namesto sira oziroma parmezana na testenine naribali kar star kruh, ko so z moko gostili vse omake in ko je v menzah rado dišalo po paradižnikovem koncentratu in jušnih kockah. Ah, spomini ...
Ocvrt, po domače pohan sir je mednarodna klasika, poznana po vsem svetu. Gre za zelo nasitno jed, za katero ne potrebujemo veliko sestavin, vendar je pomembno, da so kakovostne, saj tako dobimo pravo specialiteto, ki se ji stežka upremo. Sir, ki se med cvrenjem stopi v hrustljavi skorjici zlato rjavo zapečene panade, je namreč tako zelo dober, da zasvoji tudi tiste, ki niso ljubitelji ocvrtih jedi. Priprava je preprosta in hitra, zato ni potrebe po kupljenih zamrznjenih izdelkih, saj se z domačimi ne morejo primerjati. Sploh ker uporabimo sveže sestavine in začinimo po svojem okusu. Vsekakor pa je dobro poznati tudi nekaj trikov in namigov, da nam bo jed res odlično uspela.
To je ves čas manjkalo! Odgovor, zakaj je moja krompirjeva solata tako pusta, drobljiva in enodimenzionalna, se je zazrl vame s strani strokovne knjige, če ne kar učbenika, ABC kuharstva in prehrane, izdanega pred skoraj dvajsetimi leti. Nemudoma sem pristavila lonec s krompirjem, narezala čebulo – in segrela skrivno sestavino, ki je za vedno spremenila način, kako bom odslej pripravljala to jed.