Kaj vse se da s črnim ribezom
Odpri galerijo
A+ A-
Ribez uživamo presen ali predelan v marmelade, džeme, sokove in sirupe, pa tudi likerje, najdemo ga na tortah, pitah in v drugih sladicah.
Podobno kot druge vrste ribeza tudi črnega lahko uživamo presnega, saj je privlačnega in osvežujočega okusa. Imenitno se ujame z drugim jagodičjem, tudi v sadnih solatah, smutijih ali svežih sokovih. Črne jagode uporabimo za pripravo različnih sladic, potresemo jih po biskvitu ali krhkem testu, tako da dobimo okusne torte ali pite. Jagode lahko pred peko nekoliko pokuhamo. Sveže jagode so s svojim privlačnim videzom primerne tudi za okraševanje jedi, pri čemer lahko dosežemo zelo mikaven videz, na primer v kombinaciji s stepeno smetano.
Priporočamo: Ribezov zmečkanček, hitra sladica iz vlečenega testa
Sladoled
Smetana je tudi sestavina, ki jo uporabimo pri pripravi preprostega ribezovega sladoleda. V posodi s paličnim mešalnikom zmeljemo 200 g ribezovih jagod, 100 g jogurta in 50 g smetane. Dobljeno maso pretlačimo skozi gosto krpo, dodamo dve ali tri žlice medu in premešamo. Za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik.
Marmelada
Za zimo pripravimo ribezovo marmelado ali džem, ki ga bomo mazali na kose kruha ali palačinke. Zelo dobro se poda k nekaterim slanim jedem, izjemen okus na primer razvije z aromatičnimi siri in odlično dopolni okus pečenega mesa, predvsem svinjine, govedine in divjačine.
Recept za božansko marmelado iz črnega ribeza, v katero bomo z veseljem pomakali kruhke, najdete TUKAJ.
Ribezov sok
Z ribezovim sokom se bomo odžejali v vročih poletnih dneh, za zimo pa pripravimo sirup, ki ga redčimo z vodo. Za 10 litrov soka potrebujemo 3 kg ribeza, 8 l vode in 1 kg sladkorja. Očiščene ribezove jagode stresemo v lonec, potresemo s sladkorjem in zalijemo z litrom vode. Zavremo in na majhnem ognju kuhamo pol ure. Zmeljemo s paličnim mešalnikom in precedimo skozi gosto sito. Čisti sok zalijemo s sedmimi litri vode in ponovno zavremo. Počasi kuhamo in sproti odstranjujemo pene. Ko se neha peniti, sok natočimo v sterilizirane steklenice, jih dobro zapremo in zavijemo v odejo, da se počasi ohladijo.
Preberite tudi: Z mojstrom obdelave lesa: tega ne smete početi z lesenimi kuhalnicami
Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Severga/Getty Images
Datum Objave: 30.6.2023 ob 10:06