Odprta Kuhinja

Kifeljčki iz kisle smetane

Odpri galerijo
A+   A-
Pri nas doma so to prvi jesenski piškoti, ki jih običajno oblikujemo kar v žepke. Napolnimo jih s slivovo marmelado, ki smo jo pravkar skuhali, in si jih privoščimo ob kozarcu domačega korenčkovega soka.


Kifeljčki so priljubljeni v slani in sladki različici, iz krhkega ali kvašenega testa. Tile so nekakšna izpeljanka iz jogurtovih žepkov, a oblikovani tako, da nas očarajo in posladku vrnejo slavo.

Kifeljčki iz kisle smetane  • 375 g masla

  • 200 g kisle smetane

  • 500 g moke

  • ščepec soli

  • marmelada

  • sladkor v prahu za posip


Priprava


1. Maslo damo v posodo kuhinjskega robota in ga malce raztepemo s ploščatim nastavkom za stepanje. Dodamo kislo smetano, moko in sol in z enakim nastavkom na hitro zamesimo testo.

2. Z rokami oblikujemo kroglo, ki jo zavijemo v prozorno folijo in pospravimo v hladilnik za vsaj 30 minut.

3. Pečico vključimo na 180 stopinj. Dva pekača obložimo s papirjem za peko. Ko bo prvi v pečici, boste lahko napolnili drugega.

4. Odrežemo kos testa (kot bi odrezali rezino kruha) in ga razvaljamo v dolg trak, širok približno 15 cm. Obrežemo robove, da so ravni. Brez skrbi, iz obrezkov boste spet zgnetli kepo in testo porabili do konca.

5. Trak razrežemo na pravokotnike s širino kakšnih 5 cm. Te z ostrim nožem po dolžini do polovice narežemo na resice, na drugi polovici pa namažemo pol žličke marmelade. Zvijemo (začenši pri marmeladi) in ovijemo v lunico proti sebi. Končke stisnemo s prsti. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa.

Tako oblikujemo kifeljčke
Tako oblikujemo kifeljčke


6. Pečemo 20–25 minut.

7. Pečene kifeljčke posujemo s sladkorjem v prahu.
Namig: Če se vam piškotov ne ljubi oblikovati na ta malce zamudni način, priporočam, da testo preprosto razvaljate, s kozarcem izrežete kroge, na sredino dodate marmelado, nato pa testo prepognete in zatesnite z vilicami ali kar s prsti. Dobili boste prav tako ljubke žepke.

Priporočamo še: Trik, kako najhitreje razkoščičiti slive, ko kuhate marmelado
Datum Objave: 8.9.2022 ob 08:09

Več iz te teme:

nedeljska sladicakisla smetanakifeljčki

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.