Klasična paradižnikova omaka marinara
Odpri galerijo
A+ A-
Paradižniki zorijo in čas je za krožnik dobrih, najbolje kar domačih testenin, ki jih prelijemo z bogato paradižnikovo omako. Vsekakor jed, ki te dni ne sme manjkati na mizi.
Priprava je zelo preprosta, priporočamo pa, da lupljenja paradižnika ne preskočite. Zoprno je namreč, da se nam kožica zatika med zobmi. Začinimo z origanom, po želji tudi z baziliko.
Ko svežega paradižnika nimamo, uporabimo kar tistega iz pločevinke.
Pradižnikova omaka marinara
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlici surovega masla
- 1 srednje velika čebula
- 2 stroka česna (ne prevelika)
- 1/2 žličke origana, sol
- 1 kg zrelega mesnatega paradižnika (ali dve pločevinki po 425 g)
Po želji
- dober ščep čilijevih kosmičev, vejica bazilike
Priprava
1. Paradižnike damo v veliko posodo, jih prelijemo s kropom in pustimo okrog 20 sekund, da kožice popokajo. Nato odlijemo krop, zalijemo z mrzlo vodo in odstranimo kožice. Odstranimo zeleni del, narežemo na koščke velikosti lešnika, damo na stran.
2. Čebulo drobno nasekljamo.
3. V večji kozici s širšim dnom segrejemo olje in maslo, ko penice pominejo, dodamo čebulo in jo na srednje močnem ognju pražimo toliko, da se zmehča, a ne porjavi.
4. Potem z ribežnom za parmezan naribamo česen, dodamo origano (in čili, če smo izbrali to možnost) in popražimo samo toliko, da oboje zavohamo.
5. Dodamo narezani paradižnik, in če želimo, tudi vejico bazilike. Na močnem ognju zavremo, nato ga znova zmanjšamo in kuhljamo približno pol ure oziroma toliko, da količina omake povre na približno polovico.
6. Takrat le še posolimo in popopramo in postrežemo.
Namig: Ta omaka bo v zaprtem kozarcu v hladilniku zdržala dober teden.
In še: Se vam zdi prezapleteno? Potem je vaš človek znana ameriška kuharica Marcella Hazan. O njej pogosto preberemo, da je spremenila način, kako Američani kuhajo italijansko hrano. Med vsemi njenimi recepti je najbolj znan tisti, ki je najbolj preprost: za paradižnikovo omako. Kako gre? V velik pisker stresemo kilogram olupljenega in na kose narezanega paradižnika (ali dve pločevinki vloženega), dodamo 5 žlic masla ter eno olupljeno in na pol prerezano čebulo. Na srednje močnem ognju to vse skupaj vre kakih 45 minut. V tem času z vilicami mečkamo paradižnik. Dobili bomo krasno, svilnato omako. Zakaj: maslo deluje kot naravni emulgator in vse okrog sebe pritegne in poveže v enotno zmes, ob tem pa sladko-kislemu paradižniku doda še prispevek: okus kremnosti. Nesramno.
Recept: Neli Selan in Lea Sterle, BIC Ljubljana
Naslovna fotografija: Črt Piksi
Priporočamo še: Za katere jedi paradižnik olupimo, za katere pa ne
Deloindom.si: Tiktok trik za pranje belega perila, ki ga nikar ne upoštevajte
Datum Objave: 22.8.2023 ob 08:08