Odprta Kuhinja

Kremna juha iz rdeče pese

A+   A-
Rdeča pesa najbolj tekne pozimi, bodisi kot vložena solata bodisi v drugih, tudi precej drznih receptih.Včasih smo mislili, da je rdeča pesa zgolj za solato. Tisto vloženo, s kisom in kumino, ki smo jo vso zimo nosili iz shrambe in je nadomestila pomanjkanje sveže zelenjave. V resnici lahko rdeča pesa odigra pomembno vlogo, če ne kar glavne, v mnogo jedeh, kuhanih, pečenih in presnih. Da pa se ne bi preobjedli kisle v solati, lahko preizkusimo še kateri recept. Iz presne pripravimo sok ali smuti, ki je pravi vrelec zdravja, poln vitaminov in mineralov. Lahko jo spečemo v pečici skupaj z drugo zelenjavo, skuhamo in naredimo namaz, s korenčkom jo spečemo kot čips ali skuhamo preprosto, toda okusno in hranljivo juho.

Sestavine (za 4 osebe)


- 4–6 gomoljev rdeče pese
- 3 krompirji
- ščepec kumine
- 1 čebula
- 2 žlici kisle smetane
- olje, sol, poper, peteršilj
- 2 rezini starega kruha

Priprava


1. Rdečo peso in krompir olupimo in narežemo na kocke. Čebulo nasekljamo in bledo prepražimo na olju. Dodamo peso in krompir, zalijemo z vodo in počakamo, da zavre. Solimo in popramo ter kuhamo, dokler nista pesa in krompir mehka.

2. Odstavimo, dodamo kislo smetano in zmeljemo s paličnim mešalnikom.

3. Kruh narežemo na kockice, ki jih hrustljavo popečemo v ponvi ali v pečici. Juho postrežemo v skodelicah, tik preden gremo jest, dodamo kruhove kocke in potresemo s peteršiljem.

Besedilo: A. K.
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Koraki do najboljših enolončnic
Datum Objave: 19.9.2017 ob 17:09

Več iz te teme:

rdeča pesazelenjavasezonskozdravojuhakremna juhajuha iz pese

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja