Kruh z rožmarinom in rozinami
A+ A-
Kdo bi si mislil: kombinacija, ki perfektno deluje!
Sestavine
- 350 g bele moke
- 150 g polnozrnate moke
- žlica droži
- žlička soli
- približno 350 ml vode
- svež rožmarin
- pest rozin
Priprava
1. Žlico droži, 100 g bele moke in 100 ml vode zmešamo v nastavek. Pustimo, da vzhaja, kar običajno traja nekaj ur, odvisno od temperature prostora.
2. Rožmarin osmukamo z vejic in fino nasekljamo, za dobro žlico naj ga bo.
3. Ko se količina nastavka približno podvoji, dodamo preostalo moko, sol in vodo. Ugnetemo testo in na koncu dodamo še rožmarin in rozine.
4. Posebnost peke z drožmi je, da ko se sestavine povežejo, testa ne gnetemo več. Pustimo ga v skledi, vmes ga dvakrat ali trikrat raztegnemo in zapognemo v hlebček. Po nekaj urah oblikujemo hlebček in ga preložimo v vzhajalno košarico.
5. Postavimo jo na hladno, da testo počasi vzhaja oziroma fermentira 10–12 ur. Hlebček nato zvrnemo na pekač in pečemo v prej ogreti pečici na 220 stopinjah pol ure.
Namig: Hruškova marmelada s kurkumo in vaniljo! Marmelada preseneti z neverjetno kombinacijo, zato smo ji dali za podlago prav tako nenavaden kruh. V naši hišni pekarni je prava uspešnica. Ti dve sestavini lahko dodate v testo za vaš vsakdanji kruh in dan bo takoj drugačen. Mi kruh že več let zamesimo z drožmi in počasi fermentiramo vsaj 12 ur. Morda poskusite naš recept.
Priporočamo še: Dimljen losos iz korenčka: pravo odkritje za popestritev jedilnika
Fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 11.1.2020 ob 08:01