Kruh z rožmarinom in rozinami

Kdo bi si mislil: kombinacija, ki perfektno deluje!

Sestavine

  • 350 g bele moke
  • 150 g polnozrnate moke
  • žlica droži
  • žlička soli
  • približno 350 ml vode
  • svež rožmarin
  • pest rozin

Priprava

1. Žlico droži, 100 g bele moke in 100 ml vode zmešamo v nastavek. Pustimo, da vzhaja, kar običajno traja nekaj ur, odvisno od temperature prostora.

2. Rožmarin osmukamo z vejic in fino nasekljamo, za dobro žlico naj ga bo.

3. Ko se količina nastavka približno podvoji, dodamo preostalo moko, sol in vodo. Ugnetemo testo in na koncu dodamo še rožmarin in rozine.

4. Posebnost peke z drožmi je, da ko se sestavine povežejo, testa ne gnetemo več. Pustimo ga v skledi, vmes ga dvakrat ali trikrat raztegnemo in zapognemo v hlebček. Po nekaj urah oblikujemo hlebček in ga preložimo v vzhajalno košarico.

5. Postavimo jo na hladno, da testo počasi vzhaja oziroma fermentira 10–12 ur. Hlebček nato zvrnemo na pekač in pečemo v prej ogreti pečici na 220 stopinjah pol ure.

Namig: Hruškova marmelada s kurkumo in vaniljo! Marmelada preseneti z neverjetno kombinacijo, zato smo ji dali za podlago prav tako nenavaden kruh. V naši hišni pekarni je prava uspešnica. Ti dve sestavini lahko dodate v testo za vaš vsakdanji kruh in dan bo takoj drugačen. Mi kruh že več let zamesimo z drožmi in počasi fermentiramo vsaj 12 ur. Morda poskusite naš recept.
Priporočamo še: Dimljen losos iz korenčka: pravo odkritje za popestritev jedilnika

Fotografija: Sonja Ravbar

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed