Odprta Kuhinja

Kuhanje v »karanteni«: Čudovite jedi, ki jih lahko naredimo iz pločevinke fižola

Can with Kidney Beans on grey background. Top view. Space for text.
Odpri galerijo
A+   A-
Fižol, še posebno v pločevinki, je ena najbolj priročnih sestavin, ki smo si jih pospravili v shrambo za te dni, ki so pred nami.



Javno življenje ugaša in stike smo omejili na najnujnejše. Očitno je, da si je večina priskrbela večdnevne zaloge hrane, saj smo brali priporočila, da se v boju zajezitve koronavirusa založimo tudi za štirinajst dni vnaprej. Ostajamo doma in si trenutke polepšamo s preprostim, a dobrim obrokom. Fižol imamo vsi, kajne?
Za vse, ki fižol doma hranite v suhi obliki, priporočamo, da preberete, kako ga pravilno skuhati, članek, ki prav res obljublja izboljšave pri tako preprostem opravilu.

Fižolovi njoki



  • 1 pločevinka fižola ali 400 g kuhanega fižola

  • 100 g moke

  • ščep soli

  • 1 rumenjak (lahko tudi brez)


1. Fižol gladko spasiramo s paličnim mešalnikom.

2. Solimo in zmešamo z rumenjakom, če ga imamo. Dodamo še moko in zamesimo gladko testo.

3. Na pomokani površini iz testa naredimo dolg svaljek, ki ga razrežemo na manjše njoke.

4. Kuhamo jih v slanem kropu, dokler ne priplavajo na površje.

5. Postrežemo jih zabeljene z maslom ali oljčnim oljem, mogoče pestom, če ga imate. Odlično pa se podajo tudi k zelenjavnim ali mesnim omakam.

Njoke postrežemo zabeljene z maslom ali oljčnim oljem, mogoče s pestom, če ga imate. Odlično pa se podajo tudi k zelenjavnim ali mesnim omakam.
Njoke postrežemo zabeljene z maslom ali oljčnim oljem, mogoče s pestom, če ga imate. Odlično pa se podajo tudi k zelenjavnim ali mesnim omakam.

Preprost fižolov namaz



  • pločevinka fižola (400 g)

  • oljčno olje

  • 3 stroki česna

  • sol, poper

  • žlica ali dve kisle sestavine, ki je na zalogi (npr. jabolčni kis, balzamični kis, limona, gorčica)


1. Sestavine gladko zmešamo v mešalniku ali blenderju.

2. Začinimo po okusu in postrežemo s kruhom, krekerji ali hrustljavo zelenjavo. Odličen je tudi na pečenem krompirju.

Imate radi humus? Fižolov namaz vam bo mogoče še bolj všeč.
Imate radi humus? Fižolov namaz vam bo mogoče še bolj všeč.

Bela fižolovka



  • 1 pločevinka belega fižola

  • 100 g zelene

  • 100 g pastinaka ali rumenega korenja

  • 1 čebula

  • 5 strokov česna

  • 800 ml jušne osnove

  • sol in poper


1. Pečico prižgemo na 200 stopinj.

1. Zeleno, pastinak ali rumeno korenje narežemo na večje kose in stresemo na pekač, obložen s peki papirjem. Zelenjavo pečemo približno 20 minut, da se zmehča.

2. Med tem na olju prepražimo čebulo.

3. Čebuli dodamo pečeno zelenjavo, fižol, ki smo ga odcedili, v lonec stisnemo še česen.

4. Vse skupaj še malce popražimo in zalijemo z jušno osnovo. Zmiksamo s paličnim mešalnikom in zavremo. Začinimo po okusu.
Namig: Če nimate belega fižola, uporabite tistega, ki je pri roki. Če nimate zelene in pastinaka, bo jed zelo dobra tudi s cvetačo, ki jo prav tako lahko predhodno spečete v pečici. Dodajte je več, kot bi dodali zelene. Če pa tudi tega nimate pri roki, priporočamo klasični pašta fižol.

Fižol na maslu in olju


Jed, ki je najboljša z belim fižolom (cannellini), saj je večji, zelo mesnat in kremast.

  • pločevinka belega fižola (400 g)

  • 2 žlici oljčnega olja

  • 25 g masla

  • 1 čebula

  • sol in poper

  • dodatno: žajbelj ali timijan


1. V ponvi segrejemo maslo in oljčno olje. Dodamo čebulo in sol ter pražimo kakšnih 5 minut, da postane prozorna.

2. Če imamo žajbelj, dodamo nekaj lističev in popražimo s čebulo.

3. Fižol odcedimo in dodamo v ponev. Neprestano mešamo minuto ali dve, da se tudi fižol pogreje. Po potrebi dodamo še malce olja, solimo in popramo.

4. Postrežemo na kruhu, ki smo ga predhodno popekli. Odlično se poda tudi pečenemu mesu ali ribam.

Tako preprosto, a tako okusno.
Tako preprosto, a tako okusno.

Priporočamo: Kako shranimo hrano v kozarce namesto v zamrzovalnik #priročno

Fotografije: Getty Images
Mogoče vas zanima tudi: Pet živil, ki jih morate imeti vedno na zalogi

Datum Objave: 23.3.2020 ob 08:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: