Kvašeni blini: čudovita podlaga za kanapeje, da ne bodo vedno kruhki, krekerji ali grisini
Blini so nekakšni ploščati kruhki, ki jim brez slabe vesti lahko rečemo palačinke, značilni za Skandinavijo, kjer jih pečejo z rženo moko, in Rusijo, kjer uporabijo ajdovo moko. Tradicionalni recepti vsebujejo kvas, značilno pa je tudi dolgo vzhajanje. Mi smo se na naši kuharski delavnici z Matejo Delakorda lotili kvašene ruske različice.
Kako jih lahko ponudimo
Tile blini se kar topijo v ustih! Pa ne le zato, ker vsebujejo kvas – v testo namreč vmešamo še stepene beljake. Palačinke ponudimo kot podlago za silvestrske kanapejčke, ki jih obložimo z dimljenim lososom, žličko kremnega sirčka in vejico kopra ali drobnjaka. Lahko pa se poigramo z raznimi namazi, denimo s tuninim ali lososovim.
Odličen namaz je kakovostna pašteta, v katero vmešamo stepeno smetano in nato vse skupaj nabrizgamo na palačinke ter okrasimo z granatnim jabolkom, nasekljanimi kumaricami, vejico zelišč.
Fantastični bi bili z natrgano svinjino in hrenom ali pa s humusom in kockicami popečenega jajčevca ter brizgom limone.
Pečene bline lahko tudi zamrznemo in tako poskrbimo za pripravo prazničnih prigrizkov brez drame, lahko pa jih odtalimo po potrebi za malce bolj poseben zajtrk.
Sestavine
- 100 g pšenične moke tip 500
- 75 g ajdove moke
- ščep soli
- žlica sladkorja
- 230 ml mleka
- 100 ml sladke smetane
- 7 g suhega kvasa
- 2 rumenjaka
- 2 beljaka
- rastlinsko olje za peko
Priprava
- V veliko skledo stresemo obe moki, sol, sladkor, suhi kvas in pomešamo.
- V lonček zlijemo mleko in smetano ter ju pogrejemo do mlačnega. Prelijemo na testo in dodamo še rumenjaka. Vse skupaj pomešamo v gladko testo in pokrijemo s krpo. Testo mora biti gostejše kot za klasične palačinke, med vzhajanjem postane še nekoliko bolj tekoče.
- Testo naj vzhaja kakšno uro, še boljše pa bo, če ga pomešamo in pustimo v hladilniku kar čez noč. Pred uporabo ga damo za vsaj pol ure na sobno temperaturo, da se otopli in še malo vzhaja.
- Beljaka stepemo in ju vmešamo v puhasto vzhajano testo.
- Ponev dobro segrejemo in jo naoljimo. Z žlico ali žličko (odvisno od velikosti, ki jo želimo) naredimo male palačinke, ki jih obrnemo, ko se spodaj rjavo zapečejo, zgoraj pa dobijo številne počene mehurčke. Spečemo še na drugi strani.
- Uporabimo jih kot podlago za silvestrske kanapejčke.
Namig: Če ne marate ajdove moke, lahko uporabite samo pšenično.
Kvas Fala Prazničnih kvašenih dobrot si zagotovo ne moremo predstavljati brez svežega ali suhega kvasa Fala, ki ju odlikuje brezhibna kakovost in delovanje ter več kot stoletna tradicija. Vse to so razlogi, da premium kvas Fala tako profesionalni kot domači peki že vrsto leto nagrajujejo z izjemno zvestobo, ko se odločajo za peko kvašenih dobrot. Za Faline recepte in namige pokukajte na www.kruhinpotica.com. Povezava vodi na spletno stran oglaševalca.