Odprta Kuhinja

Kvašeni blini: čudovita podlaga za kanapeje, da ne bodo vedno kruhki, krekerji ali grisini

Na bline smo brizgali kakovostno pašteto, ki smo ji vmešali stepeno sladko smetano. (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Še en recept z naše praznične kuharske delavnice, ki vam bo prišel zelo prav.

Blini so nekakšni ploščati kruhki, ki jim brez slabe vesti lahko rečemo palačinke, značilni za Skandinavijo, kjer jih pečejo z rženo moko, in Rusijo, kjer uporabijo ajdovo moko. Tradicionalni recepti vsebujejo kvas, značilno pa je tudi dolgo vzhajanje. Mi smo se na naši kuharski delavnici z Matejo Delakorda lotili kvašene ruske različice. 

Pladnji so bili polni slastnih kanapejev (Foto: Sonja Ravbar)
Pladnji so bili polni slastnih kanapejev (Foto: Sonja Ravbar)

Na bline smo brizgali kakovostno pašteto, ki smo ji vmešali stepeno sladko smetano. (Foto: Sonja Ravbar)
Na bline smo brizgali kakovostno pašteto, ki smo ji vmešali stepeno sladko smetano. (Foto: Sonja Ravbar)

Kako jih lahko ponudimo

Tile blini se kar topijo v ustih! Pa ne le zato, ker vsebujejo kvas – v testo namreč vmešamo še stepene beljake. Palačinke ponudimo kot podlago za silvestrske kanapejčke, ki jih obložimo z dimljenim lososom, žličko kremnega sirčka in vejico kopra ali drobnjaka. Lahko pa se poigramo z raznimi namazi, denimo s tuninim ali lososovim.

Iz te mase spečemo ogromno palačink, tako da lahko maso tudi prepolovite. (Foto: Sonja Ravbar)
Iz te mase spečemo ogromno palačink, tako da lahko maso tudi prepolovite. (Foto: Sonja Ravbar)

Bline zložimo na desko ali krožnik, nato se lotimo dekoracije. (Foto: Sonja Ravbar)
Bline zložimo na desko ali krožnik, nato se lotimo dekoracije. (Foto: Sonja Ravbar)

Blinov je bilo toliko, da smo se med peko malce izmenjevali. (Foto: Sonja Ravbar)
Blinov je bilo toliko, da smo se med peko malce izmenjevali. (Foto: Sonja Ravbar)

Odličen namaz je kakovostna pašteta, v katero vmešamo stepeno smetano in nato vse skupaj nabrizgamo na palačinke ter okrasimo z granatnim jabolkom, nasekljanimi kumaricami, vejico zelišč.

Fantastični bi bili z natrgano svinjino in hrenom ali pa s humusom in kockicami popečenega jajčevca ter brizgom limone.

Pečene bline lahko tudi zamrznemo in tako poskrbimo za pripravo prazničnih prigrizkov brez drame, lahko pa jih odtalimo po potrebi za malce bolj poseben zajtrk.

Za bline smo uporabili suhi kvas, za še več okusa pa jim lahko dodamo še pol vrečke suhega kislega testa.
Za bline smo uporabili suhi kvas, za še več okusa pa jim lahko dodamo še pol vrečke suhega kislega testa.

Med dekoracijo blinov (Foto: Sonja Ravbar)
Med dekoracijo blinov (Foto: Sonja Ravbar)

Bline lahko okrasimo z raznimi delikatesami. Naša Eva Natlačen jih je tako lepo zložila na krožnike, da se lahko vsi zgledujemo. (Foto: Sonja Ravbar)
Bline lahko okrasimo z raznimi delikatesami. Naša Eva Natlačen jih je tako lepo zložila na krožnike, da se lahko vsi zgledujemo. (Foto: Sonja Ravbar)

Sestavine

  • 100 g pšenične moke tip 500
  • 75 g ajdove moke
  • ščep soli
  • žlica sladkorja
  • 230 ml mleka
  • 100 ml sladke smetane
  • 7 g suhega kvasa
  • 2 rumenjaka
  • 2 beljaka
  • rastlinsko olje za peko

Priprava

  1. V veliko skledo stresemo obe moki, sol, sladkor, suhi kvas in pomešamo.
  2. V lonček zlijemo mleko in smetano ter ju pogrejemo do mlačnega. Prelijemo na testo in dodamo še rumenjaka. Vse skupaj pomešamo v gladko testo in pokrijemo s krpo. Testo mora biti gostejše kot za klasične palačinke, med vzhajanjem postane še nekoliko bolj tekoče.
  3. Testo naj vzhaja kakšno uro, še boljše pa bo, če ga pomešamo in pustimo v hladilniku kar čez noč. Pred uporabo ga damo za vsaj pol ure na sobno temperaturo, da se otopli in še malo vzhaja.
  4. Beljaka stepemo in ju vmešamo v puhasto vzhajano testo. 
  5. Ponev dobro segrejemo in jo naoljimo. Z žlico ali žličko (odvisno od velikosti, ki jo želimo) naredimo male palačinke, ki jih obrnemo, ko se spodaj rjavo zapečejo, zgoraj pa dobijo številne počene mehurčke. Spečemo še na drugi strani.
  6. Uporabimo jih kot podlago za silvestrske kanapejčke.

Namig: Če ne marate ajdove moke, lahko uporabite samo pšenično.

image_alt
Najboljša orehova potica, ki jo vedno pečemo mi

Datum Objave: 31.12.2024 ob 06:12

Več iz te teme:

Falakvašeni blinibožič in novo letoprigrizkisilvestrski prigrizki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja