Mesna štruca, ki si jo boste zaželeli vsak vikend
Odpri galerijo
A+ A-
Mesna štruca je recept, na katerega smo že skoraj pozabili, čeprav za mizo vedno požanje navdušenje.
Sestavine
- 400 g šampinjonov
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 zvrhana žlica soli (porabili jo bomo v dveh delih)
- 4 stroki česna
- 1 velik korenček
- 1 velika čebula
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 3/4 lončka krušnih drobtin
- 1/2 lončka kečapa
- 2 žlici malinovega džema
- 2 veliki jajci
- šopek peteršilja
- 600 g mlete govedine
- 1 žlica worcestrske omake ali sojine omake
- sveže mleti poper
Priprava
1. Sesekljajte šampinjone, čebulo, česen in korenje na drobne koščke.
2. Segrejte tri žlice oljčnega olja in prepražite šampinjone, da njihovi robovi postanejo rjavkaste barve (približno 5 do 7 minut). Nato dodajte čebulo in korenček ter pražite, dokler se zelenjava ne zmehča.
3. Dodajte česen, paradižnikovo pasto in mešajte dve minuti na zmernem ognju, da koncentrat potemni.
4. Prepraženo zelenjavo pretresite v veliko posodo ali skledo, dodajte drobtine in premešajte. Počakajte 15 minut, da se vse skupaj ohladi.
5. Med tem pripravite glazuro. Zmešajte kečap in džem v majhni posodici, da je zmes enotne teksture.
6. Nazaj k posodi, kjer se je ohladila zelenjava. Dodamo še jajci, sesekljan peteršilj, mleto govedino, sojino omako, poper in sol. Z rokami dobro premešamo, da bo zmes enotna, a ne preveč, da je ne bi segreli.
7. Maso oblikujte v štruco, jo preložite v za to namenjen pekač (recimo tisti pravokoten model za kruh) ali na navadnega, ki ga prej obložite z aluminijevo folijo. Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Štruco premažite s polovico glazure in pecite 40 minut, dokler robovi ne pričnejo dobivati rjavkaste barve.
8. Štruco vzemite iz pečice in jo premažite s preostalo glazuro. Nato jo vrnite v pečico, a tokrat temperaturo povečajte na 220 stopinj Celzija. Pecite, dokler skorja ne postane zapečena.
9. Ko je štruca pečena, jo vzemite iz pečice in pustite, da na pultu počiva 15 minut. Nato jo narežite na kose in postrezite.
Preberite še: Presenečeni boste, kaj vse lahko skuhamo iz celega piščanca
Fotografija: bhofack2/Getty Images
Datum Objave: 24.10.2022 ob 08:10