Mladi krompir: 3 noro dobre ideje za pripravo

Krompirjevih receptov ni nikoli dovolj, kajne? Tokrat priporočamo, da mladi krompir spečete kot nabodala, s skuto v pečici ali s smetano in šampinjoni.

Slovenci smo veliki ljubitelji krompirja, še posebno težko pa pričakujemo čas, ko je na tržnici mogoče dobiti mladega, sveže izkopanega. Ta je nekoliko bolj sladkastega in polnega okusa, vsebuje tudi več vode, in kar je najlepše, najboljši je neolupljen, hrustljavo pečen v pečici. Običajno je dovolj, da mu dodamo malce soli, in slastna priloga je nared, lahko pa ga uporabimo še na mnogo drugih načinov. Gostje na pikniku bodo denimo navdušeni nad nabodali, ki so ne le okusna, ampak tudi prava paša za oči. Odlično se poda v enolončnice z mesom in solate, če mu dodamo skuto, kislo smetano in sir, pa bo nastala nasitna in okusna priloga ali glavna jed, h kateri postrežemo le še skledo solate. Sto gramov mladega krompirja vsebuje 68 kilokalorij, od hranljivih snovi je v njem največ železa, nekaj malega pa tudi kalcija.

Aktualno: TOP 15 receptov z bezgom

Vsi recepti so za 4 osebe.

Nabodala

  • 600 g malih mladih krompirjev
  • 300 g dimljene slanine

Krompir očistimo in ga v slanem kropu kuhamo približno deset minut, da se zmehča. Odcedimo in počakamo, da se malce ohladi. Slanino narežemo na približno centimeter debele rezine ter jih izmenično s krompirjem nabadamo na paličice. Nabodala na žaru ali vroči ponvi pečemo deset minut, vmes obrnemo, in postrežemo.

S skuto iz pečice

  • 500 g mladega krompirja
  • 250 g pasirane skute
  • 130 g kisle smetane
  • 80 g sira čedar
  • 1 strok česna
  • pest drobnjaka
  • sol, poper

Krompir pod tekočo vodo temeljito zdrgnemo in ga v slanem kropu kuhamo približno deset minut, da se zmehča, nato ga odcedimo. Drobnjak in česen nasekljamo, sir naribamo. V posodi dobro zmešamo skuto, kislo smetano, česen, drobnjak, sol in poper. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, krompir razporedimo v ognjevarno posodo, ki smo jo malo namastili, prelijemo s skutno zmesjo in potresemo s sirom. Pečemo 40 do 50 minut.

S smetanovimi šampinjoni

  • 1 kg mladega krompirja
  • 400 g šampinjonov
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 30 g parmezana
  • 2 dl sladke smetane
  • sol, poper

Krompir in šampinjone očistimo, večje po potrebi prepolovimo, čebulo in česen olupimo in nasekljamo, parmezan naribamo. V slanem kropu kuhamo krompir približno 15 minut, da se zmehča, in ga odcedimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj in vanjo za nekaj minut postavimo krompir, da se hrustljavo zapeče. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, ko zarumeni, jo odstranimo, dodamo še malo olja in na njem popečemo šampinjone, do dobijo lepo rjavo barvo. Nato v ponev vrnemo čebulo, premešamo in dodamo še česen, smetano, sol in poper. Kuhamo nekaj minut, da se smetana zgosti, dodamo parmezan, premešamo, dodamo pečen krompir in postrežemo.

Deloindom.si: To je razlog, zakaj bi morali na vrt potresti žlico sladkorja

Povzela: B. K. P.
Naslovna fotografija: Galina Tolochko/GETTY IMAGES

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed