Najboljše pecivo na svetu: z vaniljevo kremo in meringo

Odpri galerijo
A+ A-
Tako pravijo Skandinavci – in mi smo se prepričali, da je recept res nesramno dober, zato rade volje spregledamo, da zanj porabimo cela jajca in še kaj ostane ...
Pripravite pekač velikosti 25 x 35 cm.
Sestavine
- 150 g masla
- 130 g sladkorja
- 5 rumenjakov
- 150 g moke
- žlička pecilnega praška
- žlička vaniljevega sladkorja
- 100 ml polnomastnega mleka
Nadev
- 150 ml smetane za stepanje
Vaniljeva krema
- 230 ml mleka
- najmanj 1/2 vaniljevega stroka
- 60 g sladkorja
- 15 g koruznega škroba
- dober ščep soli
- 2 rumenjaka
- za žlico masla
Meringa
- 5 beljakov
- ščep vinskega kamna
- 250 g sladkorja
- 75 g mandljev v lističih
Priprava
- Pečico vključimo na 160 stopinj.
- Z mešalnikom stepamo maslo in sladkor, dokler zmes ne posvetli in naraste.
- Dodamo rumenjake, drugega za drugim, ves čas stepamo, da se dobro vmešajo.
- Na to presejemo moko, pomešano s pecilnim, dodamo vaniljev sladkor in temeljito, a narahlo vmešamo.
- Na koncu prilijemo še mleko in spet premešamo.
- Testo predenemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, pogladimo, da je enakomerno visoko. Damo na stran.
- Pripravimo meringo: v popolnoma čisti in suhi skledi stepamo beljake do mehkih vrhov. Postopno dodajamo sladkor, stepamo pa ves čas na višjih obratih, dokler ne dobimo trdnih vrhov, to bo kakih 5 minut.
- Meringo razporedimo po testu, ki čaka v pekaču, povrhu posujemo še mandlje v lističih.
- Pečemo približno 35–40 minut; pečenost preverimo z zobotrebcem. Pustimo kratek čas, da se ohlaja v pekaču, nato pecivo previdno, s papirjem, vzamemo ven in pustimo, da se popolnoma ohladi.
- Pripravimo vaniljevo kremo: mleko v kozici segrevamo s semeni, ki smo jih izpraskali iz vaniljevega stroka.
- V drugi posodi na roko stepemo rumenjaka (obvezno iz hladilnika) s sladkorjem in škrobom.
- Ko je mleko tik pod vreliščem, odstavimo in približno tretjino vlijemo k rumenjakoma, ves čas pa stepamo. Ko je zmes vmešana, jo vlijemo k preostalemu mleku, vrnemo na štedilnik in na ne premočnem ognju segrevamo med neprekinjenim stepanjem oz. dokler se ne strdi, kar bo dokaj hitro. Na koncu vmešamo sol in na manjše kocke narezano maslo. Ohladimo.
- Sladko smetano stepemo, da postane kompaktna, nato jo vmešamo v vaniljevo kremo.
- Sestavljanje: pecivo prerežemo na pol po sredini, da dobimo dve enaki polovici. Eno polovico obložimo z vaniljevo kremo s smetano, nato čez previdno poveznemo drugo polovico peciva. Pred strežbo naj vsaj eno uro počiva v hladilniku, da se malce utrdi.

Cel pekač ene najboljših poslastic, kar jih je. (Foto: Voranc Vogel)
Nad receptom sta bili navdušeni tudi naši šefinji kuhinje na centru Kult316 v Ljubljani, Neli Selan in Lea Sterle, ki sta pecivo spekli za nas.
Priporočamo še: Slaščičarska (vaniljeva) krema: recept in namigi, da bo božanska (VIDEO)
Datum Objave: 4.3.2025 ob 08:03