
Sezona buč se začenja. Podtaknjene v priljubljene mehke krompirjeve blazinice in potopljene v bogati smetanovi omaki bodo nesramno dobre.
Sestavine
Bučni njoki
– 250 g kuhanega krompirja, 250 g bučnega pireja
– 180 g ostre moke, 20 g pšeničnega zdroba
– 35 g masla, jajce, sol
Smetanova omaka
– 200 ml sladke smetane, 30 g masla
– jedilna žlica nasekljanega drobnjaka
– sol, poper, ribani parmezan
Priprava
1. Bučo narežemo, odstranimo sredico s semeni, olupimo in razdelimo na večje kose. Skuhamo do mehkega, potem vodo odcedimo in bučno meso pretlačimo, da dobimo pire. Pire damo na cedilo s krpo in pustimo čez noč, da se dobro odcedi. (Še bolje je, če damo kose kuhane buče še za 15 do 20 minut v pečico na 170 °C in potem pretlačimo v pire.)
2. Njoki: kuhan krompir pretlačimo, dodamo dobro odcejen bučni pire, maslo, jajce in sol ter premešamo. Dodamo ostro moko z zdrobom in ugnetemo v gladko testo. (Testo je zelo rahlo, ker vsebuje buča precej vode.)
3. Iz pripravljenega testa na pomokani površini oblikujemo za palec debele svaljke, te pa narežemo na dobra 2 cm dolge njoke. Pripravljene njoke kuhamo v slani vreli vodi tako dolgo, da priplavajo na vodno gladino.
4. Omaka: na majhnem ognju v ponvi raztopimo maslo, dodamo nasekljan drobnjak, ga malo prepražimo in zalijemo s sladko smetano. Dodamo sol, poper, potem pa še kuhane njoke. Jed kuhamo ob rahlem vretju toliko, da se omaka primerno zgosti. Potresemo z naribanim parmezanom in serviramo.
Priporočamo še: Jesenske žemljice, ki jih morate poskusiti
Recept: Alenka Kodele
Fotografija: Igor Zaplatil