Odprta Kuhinja

Najboljši hitri recepti z mletim mesom, ki niso bolonjska omaka

Elizaveta Bauer/Getty IMages
Odpri galerijo
A+   A-
Skoraj ne poznamo človeka, ki se ne bi razveselil špagetov z bolonjsko omako, a za spremembo lahko včasih iz mletega mesa pripravimo tudi kaj drugega.


Mleto meso imamo velikokrat na zalogi, saj je odličen vir beljakovin, ki ga lahko precej enostavno pripravimo. Velikokrat ga postrežemo kot bolonjsko omako, da pa jedilnik ne bo tako enoličen, vam danes serviramo recepte še za druge jedi s to sestavino v glavni vlogi. Seveda smo imeli v mislih enostavno pripravo in odličen okus!

Chilli con carne


Zavojček mesa lahko namesto na italijanskega pripravimo na mehiški način. Gotovo poznate, a se malokrat spomnite na chilli con carne, katerega priprava je sicer sila podobna bolonjski omaki. Prepražimo čebulo, česen in sesekljano papriko, nato v ponev dodamo meso. Potresemo s čilijem v prahu in mleto papriko. Vmešamo konzervo pelatov in kuhljamo, da se omaka poveže. Dodamo koruzo in rdeč fižol ter chilli postrežemo s kruhom, rižem ali drugo prilogo po želji.

Naslovna fotografija: VeselovaElena/Getty Images
Naslovna fotografija: VeselovaElena/Getty Images

Mesne polpete


Mleto meso ne sodi le v jedi, ki imajo teksturo omake. Pripravimo lahko tudi odlične mesne polpete, za katere sploh ne potrebujemo veliko časa. V skledi zmešamo drobtine in malo mleka, dodamo jajce, čebulo in začimbe. Vmešamo mleto meso in dobro premešamo, da zmes postane enotna. Če je premokra, dodamo še malo drobtin. Naredimo kroglice in jih položimo na pekač ter v pečici pečemo približno 15 minut. Postrežemo s krompirjem ali v družbi mešane poletne solate.

Mesna enolončnica


Malce bolj neobičajna se vam bo morda zdela mesna enolončnica. A v resnici se mleto meso v tej obliki odlično odreže. Najbolje, da ga pripravimo kar v litoželeznem loncu in jed dokončamo v pečici. Prepražimo čebulo in česen ter dodamo mleto meso. Vmešamo pelate ali svež paradižnik in dodamo žličko kisa. Kuhljamo, dokler se jed ne zgosti, vmešamo testenine po želji, nekaj žlic rikote in ščepec muškatnega oreščka. Kot bi si privoščili lazanjo na žlico!

Hot dog, ki to ni


Kadar si za kosilo zaželimo okusa po hitro pripravljeni hrani, lahko mleto meso uporabimo tudi kot polnilo za štručke, iz katerih navadno pripravimo hot dog. Mleto meso na ponvi prepražimo v družbi čebule in začinimo po želji. Nadevamo ga v na pol prerezane štručke, prekrijemo s sirom in dodamo zelenjavo, ki jo imamo na zalogi. Za 5 minut vse skupaj postavimo v pečico in postrežemo z različnimi omakami kot sta kečap in majoneza.

Grška musaka


Če pa si na mizi zaželimo okus po grškem dopustu, ni boljšega od hitro pripravljene musake. V ponvi prepražimo čebulo in česen, dodamo meso in paradižnik. V loncu skuhamo krompir in ga narežemo na kolute. Krompir in meso nato po slojih kot lazanjo zlagamo v ognjevarno posodo. Med njima dodamo še na tanke rezine narezane jajčevce. Na koncu vse skupaj prelijemo z bešamelom, ki smo ga pripravili iz mleka, moke in stepenega jajca. V pečici pečemo približno 40 minut.

Naslovna fotografija: Yaska
Naslovna fotografija: Yaska

Pastirska pita


Če nam ne diši po Mediteranu, pa se lahko lotimo klasične britanske kuhinje. Tudi za pastirsko pito bomo najprej prepražili čebulo, na drobne kocke narezano korenje in mleto meso ter dodali paradižnik, da dobimo bolonjski podobno omako. Pripravimo še pire krompir, nato pa v pekač nadevamo najprej meso in ga nato prekrijemo s pirejem. Vse skupaj postavimo v pečico, da se zlato zapeče in postrežemo ob skledi zelene solate.

Hitre tortilje


Kadar za pripravo kosila res nimate veliko časa, lahko mleto meso le prepražite na ponvi in dodate začimbe. Nato ga zavijete v tortilje v družbi narezane zelenjave, sira in drugih dobrot, ki jih najdete v hladilniku. Zavitke nato postavite v pečico ali kar v opekač, da se tortilje hrustljavo zapečejo. Postrezite s kislo smetano ali nacho sirom.

Fotografija: Krištof Koman
Fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Tedenski jedilnik: polnjene paprike in druge poletne kuharske radosti

Fotografija: Elizaveta Bauer/Getty Images
Datum Objave: 26.7.2023 ob 08:07

Več iz te teme:

mesomleto meso

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja