Odprta Kuhinja

Najboljši preliv za cimetove rolice, ki vsebuje manj sladkorja in se ne zgrudi

Cimetove rolice z odličnim prelivom (Foto: Mateja Delakorda)
Odpri galerijo
A+   A-
Za mnoge pika na i, ki jo premažemo po tej puhasti zimski utehi.

Razveselili smo vas z najboljšim receptom za cimetove rolice, ki smo ga z Jasmino Pirnar Krope – Yasko pekli na eni od naših kuharskih delavnic. Najdete ga TUKAJ. A ker mnogi menite, da cimetke niso prave brez preliva, tokrat z vami delimo še recept za ravno prav gosto belo in svileno zmes. Potarnali ste nam namreč, da je vaša običajno preveč tekoča, presladka ali pa se vam med mešanjem zgrudi.

Jasmina Pirnar Krope (Yaska) in polna skleda odlično vzhajanega testa. (Foto: Mateja Delakorda)
Jasmina Pirnar Krope (Yaska) in polna skleda odlično vzhajanega testa. (Foto: Mateja Delakorda)

Trik, da se rešimo grudic, je v toplih sestavinah. Jasmina svetuje, da jih vsaj pol ure pred uporabo postavite na sobno temperaturo. Maslo pa še prej, saj so naši hladilniki včasih tako mrzli, da traja kar nekaj časa, preden se cela kocka zares otopli.

Preliv je pogosto presladek zato, ker je večina receptur kopija ameriških napotkov, zanje pa je značilna uporaba zajetnih količin sladkorja, ko gre za peko slaščic. Sladkor lahko seveda vedno prilagodite svojemu okusu, Jasmina pa priporoča nekje 3 žlice za en pladenj cimetk. Zelo pomembna je tudi uporaba kremnega sirčka, saj je ta tisti, ki vsemu skupaj doda kremast pridih in svežino. Malce nižje z vami delimo še količine in vse sestavine, iz katerih vam bo uspel res dober preliv.

Smo pa na delavnici ugotavljali, da imajo cimetove rolice, ki jih ne prelijemo, bolj izrazit okus po cimetu, zato jih marsikdo najraje preprosto posuje s sladkorjem v prahu.

Cimetke lahko pred peko še polijemo s sladko smetano.
Cimetke lahko pred peko še polijemo s sladko smetano.

Sestavine za preliv

  • 1 žlica masla (sobne temperature)
  • 3 žlice kremnega sira
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 3 do 4 žlice mleka
  • 1 žlička tekoče vanilje

Vse sestavine zmešamo v gladek preliv in premažemo po pečenih cimetovih rolicah, ki smo jih prej malce ohladili. Lahko pa jih preprosto potresemo le s sladkorjem v prahu in tako uživamo v cimetovih aromah.

Smetana

Imamo pa še en namig: vzhajane cimetke lahko pred peko prelijete s svežo sladko smetano. Ta bo še bolj obogatila okus testa in karamelizirala med peko, da bo sladica zares nekaj posebnega.

Na delavnici smo izvedeli kar nekaj trikov za posebne rolice, med drugimi tudi tega, da lahko, preden rolice zložimo v pekač, na dno polijemo karamelo. (Foto: Mateja Delakorda)
Na delavnici smo izvedeli kar nekaj trikov za posebne rolice, med drugimi tudi tega, da lahko, preden rolice zložimo v pekač, na dno polijemo karamelo. (Foto: Mateja Delakorda)

Ustvarjali smo z MU Cuisine (Foto: Sonja Ravbar)
Ustvarjali smo z MU Cuisine (Foto: Sonja Ravbar)

Za dobro vzhajane cimetke je poskrbel kvas Fala.
Za dobro vzhajane cimetke je poskrbel kvas Fala.

 

Datum Objave: 28.11.2024 ob 08:11

Več iz te teme:

Ljubljanske mlekarneMu Cuisinecimetove rolicesladice

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja