Najboljši recept za črno rižoto

Z žara? Seveda, samo posoda za praženje naj bo velika, količine pa lahko prilagodite tudi navadnemu loncu.

Sestavine

– 1 kg lignjev, 4 čebule, glavica česna
– 3 paradižniki
– oljčno olje
– šopek peteršilja
– 1,5 kg riža arborio
– 0,5 l belega vina
– 3 l ribje jušne osnove
– 6 vrečk sipinega črnila

Priprava

1. Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo zdrobljeno glavico česna.

2. Ko se česen in čebula zmehčata, dodamo peteršilj in na drobno narezan paradižnik.

3. Vse skupaj dušimo, ko izpari skoraj vsa tekočina, prilijemo vino.

4. Pokuhamo, dodamo riž in ga zalijemo z nekaj jušne osnove.

5. Vse skupaj kuhamo na šibkem ognju, mešamo in počasi prilivamo ribjo jušno osnovo.

6. Ko je riž po 20 minutah skoraj kuhan, dodamo sipino črnilo. To iz vrečk iztisnemo v malo vode, da ga lažje zamešamo v rižoto. Kuhamo še dobrih pet minut, da se okusi prepojijo. Po potrebi dosolimo.

Recept je pripravila družina Oblak za prispevek Kaj vse se da z žarom – v srcu in nad ognjem

Naslovna fotografija: Jure Eržen

Poskusite še: Sardele na sablji

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.