Odprta Kuhinja

Naravno zeleni pirhi (VIDEO)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Pripravite kurkumo in rdeče zelje, če želite svetlost pastelnih odtenkov, pa morate kupiti še bela jajca.


Letos je v modnem svetu velik hit zelena. Marsikdo je napovedoval, da bo to najverjetneje kar barva leta, a se je potem zgodil preobrat in je zmagala nepričakovana živo rožnato rdeča – magenta. Mi bomo vseeno ostali pri lepoti prve, saj nosi pomen ponovnega rojstva, pomladi, prenove in rasti. Menda med nas vnaša dobro počutje, česar pa res ni nikoli preveč.
Mogoče vas zanima: Barvanje jajc s čebulnimi olupki

Zelena nastane z mešanjem rumene, do katere bomo na naraven način prišli s kurkumo, in modre, za katero vemo, da jo pri barvanju jajc dobimo z rdečim zeljem. Kuhana jajca bomo najprej namočili v rumeno barvilo, nato pa še v tisto iz zelja. Nikakor ne obratno, saj se bo rumena takoj umazala in postopek ne bo uspel.

Še to: belih jajc letos res ni težko dobiti, če pa se boste odločili za klasična rjava, bo postopek ravno tako uspel, le temnejše odtenke boste imeli, tako da brez skrbi.

Zeleni pirhi  • trdo kuhana jajca

  • glavica rdečega zelja

  • 3 zvrhane žlice kurkume

  • alkoholni kis


Priprava


1. Rdeče zelje nasekljamo, dodamo žlico kisa in zalijemo z vrelo vodo. Posodo pokrijemo in kuhamo 30 minut. Nato vse skupaj ohladimo in tekočino precedimo.

2. Rumeno barvilo: v steklen vrč natresemo kurkumo in prelijemo z vrelo vodo. Pomešamo in ohladimo.

3. Jajca, ki naj bodo sobne temperature, očistimo z mokro krpo, na katero smo kanili še malce kisa, in jih skuhamo po našem standardnem postopku. V eni plasti jih zložimo v posodo (ne smejo biti eno na drugem). Prelijemo jih s hladno vodo in segrevamo do vrelišča. Nato ogenj ugasnemo in posodo pokrijemo. Počakamo 20 minut in jajca preložimo v ledeno kopel. Tam naj ostanejo še vsaj 10 minut.

4. Ohlajena jajca naložimo v visok in malce večji kozarec za vlaganje ter jih prelijemo z rumenim barvilom. Počakamo 15 minut, nato jih preložimo v čist kozarec in jih prelijemo še z barvilom iz zelja. Tukaj jih pustimo 10 do 15 minut za nežno zelene odtenke, uro za temnejše, čez štiri ure pa bodo že kar smaragdni. Lahko počakate tudi čez noč za najtemnejšo zeleno barvo.
Opomba: Kurkuma bo za seboj pustila nekaj marmoriranosti, ta pa je odvisna tudi od lupine in pigmentov posameznega jajca, ki bo ponekod ostalo celo razbarvano.

Priporočamo še: Naravna barvila: Kako naredimo pirhe v negativu (VIDEO)

Želimo vam lepe praznike in veliko barvitih dobrot!
Želimo vam lepe praznike in veliko barvitih dobrot!

Priporočamo še: Pehtranova potratna potica (VIDEO)

Video in fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 7.4.2023 ob 08:04

Več iz te teme:

videopirhinaravna barvilazeleni pirhi

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.