
Brez peke, brez moke in brez dodanega sladkorja. Te bombice dvignejo energijo in razpoloženje, sploh če si jih privoščimo ob dobri skodelici kave.
Priznajmo si – čeprav radi pečemo posladke, žal nismo vedno »za stvar«. Ko nas pokliče sonce, se vsaka minuta v kuhinji zdi odveč, saj raje pobegnemo pod milo nebo. Hkrati smo v postnem času, ko se marsikdo odpove pregreham, sploh sladkorju. Te nedeljske kroglice bodo zato kot naročene, saj so pripravljene dobesedno v petih minutah, z njimi pospravimo ostanke sestavin, ki so nam ostale od zimske peke, in porabimo še zadnjo zrelo banano minulega tedna, kar je dovolj skromno tudi za postno razmišljanje, kajne?
Bananove kroglice
- zrela banana
- 180 g oreščkov
- 80 g kokosove moke + dodatno za posip
- 100 g izkoščičenih datljev
- žlička cimeta
- žlica temnega kakava v prahu
Priprava
1. Vse sestavine damo v sekljalnik in počakamo nekaj sekund, da naredi svoje. Med divjim vrtenjem rezil se bodo sestavine zmlele in povezale v gmoto.
2. Maso po potrebi pregnetemo še z rokami, nato pa iz nje naredimo kroglice. Predhodno ohlajanje je odveč. Merica je lahko kar žlička, tako boste dobili približno 40 kosov.
3. Vsako kroglico povaljamo po kokosu.
4. Hranimo jih v hladilniku, zdržale bodo kakšnih 7 dni. Lahko jih tudi zamrznemo.
Namig: Za drugačen okus lahko namesto kakava dodamo žlico instantne kave in druge začimbe.