Nedeljska sladica: ekspresne bananove kroglice

Brez peke, brez moke in brez dodanega sladkorja. Te bombice dvignejo energijo in razpoloženje, sploh če si jih privoščimo ob dobri skodelici kave.

Priznajmo si – čeprav radi pečemo posladke, žal nismo vedno »za stvar«. Ko nas pokliče sonce, se vsaka minuta v kuhinji zdi odveč, saj raje pobegnemo pod milo nebo. Hkrati smo v postnem času, ko se marsikdo odpove pregreham, sploh sladkorju. Te nedeljske kroglice bodo zato kot naročene, saj so pripravljene dobesedno v petih minutah, z njimi pospravimo ostanke sestavin, ki so nam ostale od zimske peke, in porabimo še zadnjo zrelo banano minulega tedna, kar je dovolj skromno tudi za postno razmišljanje, kajne?

Bananove kroglice

  • zrela banana
  • 180 g oreščkov
  • 80 g kokosove moke + dodatno za posip
  • 100 g izkoščičenih datljev
  • žlička cimeta
  • žlica temnega kakava v prahu

Priprava

1. Vse sestavine damo v sekljalnik in počakamo nekaj sekund, da naredi svoje. Med divjim vrten­jem rezil se bodo sestavine zmlele in povezale v gmoto.

2. Maso po potrebi pregnetemo še z rokami, nato pa iz nje naredimo kroglice. Predhodno ohlajanje je odveč. Merica je lahko kar žlička, tako boste dobili približno 40 kosov.

3. Vsako kroglico povaljamo po kokosu.

4. Hranimo jih v hladilniku, zdržale bodo kak­šnih 7 dni. Lahko jih tudi zamrznemo.

Namig: Za drugačen okus lahko namesto kakava dodamo žlico instantne kave in druge začimbe.

Priporočamo še: Nedeljska sladica: kolački mimoza
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed