Nedeljska sladica: ekspresne bananove kroglice

Brez peke, brez moke in brez dodanega sladkorja. Te bombice dvignejo energijo in razpoloženje, sploh če si jih privoščimo ob dobri skodelici kave.

Priznajmo si – čeprav radi pečemo posladke, žal nismo vedno »za stvar«. Ko nas pokliče sonce, se vsaka minuta v kuhinji zdi odveč, saj raje pobegnemo pod milo nebo. Hkrati smo v postnem času, ko se marsikdo odpove pregreham, sploh sladkorju. Te nedeljske kroglice bodo zato kot naročene, saj so pripravljene dobesedno v petih minutah, z njimi pospravimo ostanke sestavin, ki so nam ostale od zimske peke, in porabimo še zadnjo zrelo banano minulega tedna, kar je dovolj skromno tudi za postno razmišljanje, kajne?

Bananove kroglice

  • zrela banana
  • 180 g oreščkov
  • 80 g kokosove moke + dodatno za posip
  • 100 g izkoščičenih datljev
  • žlička cimeta
  • žlica temnega kakava v prahu

Priprava

1. Vse sestavine damo v sekljalnik in počakamo nekaj sekund, da naredi svoje. Med divjim vrten­jem rezil se bodo sestavine zmlele in povezale v gmoto.

2. Maso po potrebi pregnetemo še z rokami, nato pa iz nje naredimo kroglice. Predhodno ohlajanje je odveč. Merica je lahko kar žlička, tako boste dobili približno 40 kosov.

3. Vsako kroglico povaljamo po kokosu.

4. Hranimo jih v hladilniku, zdržale bodo kak­šnih 7 dni. Lahko jih tudi zamrznemo.

Namig: Za drugačen okus lahko namesto kakava dodamo žlico instantne kave in druge začimbe.

Priporočamo še: Nedeljska sladica: kolački mimoza
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana