Odprta Kuhinja

Nedeljska sladica: jabolčna torta

Odpri galerijo
A+   A-
Temelj te jesenske poslastice je biskvit za telebane. Tako smešno preprost je, da bo opogumil za peko tudi tiste, ki se torte doslej še niste lotili.



Tole bo skorajda tako enostavno, kot bi kupili mešanico za torto, jo zmešali s tekočino in spekli. Rezultat bo prijetno začinjen in zaradi čežane zelo sočen biskvit. Za kremo sem uporabila kar kremni sirček, ki se s kislim in rahlo slanim odtenkom izjemno poda v to dobroto. Nikar ga ne zamenjajte s sirom maskarpone! Karamelizirana jabolka pa so tukaj zato, da vse skupaj zaokrožijo in pričarajo tisto pravo jesensko pripoved.

Torta, ki je prava jesenska pripoved.
Torta, ki je prava jesenska pripoved.

Jabolčna torta


Biskvit

  • 250 g moke

  • 100 g sladkorja muscovado

  • zavitek rumovega sladkorja

  • žlička sode bikarbone

  • žlička cimeta

  • 1/4 žličke mletih klinčkov

  • 1/4 žličke muškatnega oreščka

  • 3/4 žličke soli

  • 3 jajca M, razžvrkljana

  • 500 g jabolčne čežane


Jabolčni nadev

  • 50 g sladkorja muscovado

  • žlička koruznega škroba

  • 1/2 žlička cimeta

  • ščepec muškatnega oreščka

  • ščepec mletih klinčkov

  • ščepec soli

  • 50 ml vode

  • 150 g olupljenih in na kockice narezanih jabolk


Krema

  • 500 g kremnega sirčka

  • 100 g sladkorja v prahu

  • zavitek vaniljevega sladkorja


Priprava


1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Dno dveh pekačev s premerom 20 cm obložimo s papirjem za peko.

2. V večjo skledo stresemo vse suhe sestavine za biskvit in jih premešamo z metlico, da se znebimo morebitnih grudic in se vse enakomerno pomeša.

3. Dodamo jajca in čežano, z metlico dobro pomešamo in prelijemo v pripravljena pekača.

4. Pečemo 20–25 minut. Biskvit je pečen, ko iz njega potegnemo suh zobotrebec.

5. Biskvita prevrnemo na ohlajevalno rešetko, odstranimo peki papir in počakamo, da se popolnoma ohladita.

6. Naredimo jabolčni nadev: v ponev stresemo sladkor, začimbe, škrob in vodo ter pomešamo. Prižgemo ogenj in počakamo, da tekočina zavre. Dodamo jabolka, pomešamo in počakamo, da vse skupaj spet zavre. Nato na majhnem ognju dušimo tako dolgo, da se jabolka zmehčajo (kakšnih 10 minut). Vmes večkrat premešamo. Nadev popolnoma ohladimo.

7. Kremni sirček in sladkor stepemo na višji hitrosti, da postane bolj zračen, sladkor pa se raztopi. Če imate res fino mlet sladkor, bo nared v minutki.

8. Torto sestavimo: najprej tri četrtine kreme nadevamo v dresirno vrečko in ji odrežemo vogal. Enega od biskvitov položimo na servirni krožnik, nanj krožno iztisnemo polovico kreme in jo s spatulo enakomerno pogladimo. S preostalo kremo v vrečki dvakrat zakrožimo ob robu biskvita, da dobimo nekakšno obzidje, ki bo ščitilo jabolčni nadev.

9. Sredino napolnimo z jabolčnim nadevom in prekrijemo z drugim biskvitom.

10. Celotno torto premažemo in okrasimo s preostankom kreme, s tisto tretjino, ki ni bila v dresirni vrečki.

Torto lahko dodatno okrasite z mletimi in celimi lešniki ter čokoladnimi kapljicami.
Torto lahko dodatno okrasite z mletimi in celimi lešniki ter čokoladnimi kapljicami.

Namigi:

Po želji lahko biskvit še bolj navlažite z jabolčnim sokom.

Jaz sem čežano kar kupila, recepte zanjo pa najdete tudi na našem portalu. Jabolk vam med kuhanjem ni treba začiniti, saj smo začimbe dodali že v biskvit.

Priporočamo še: Nedeljska sladica: sacher kocke

Fotografije: Mateja Delakorda
Datum Objave: 7.10.2021 ob 08:10

Več iz te teme:

jabolkačežananedeljska sladicakremni sirčekjabolčna torta

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.