Nedeljska sladica: Semla, nordijske princeske na velikonočni način

Tokrat je bil moj izziv, da prelestno sladico iz skandinavskih koncev, kjer si jo radi privoščijo prav v obdobju med pustom in veliko nočjo, razbremenim teže gostega mandljevega nadeva in jo naredim bolj lahkotno pomladno.

Kako bi vam predstavila to sladico? Niti malo ni podobna princeskam, tudi buhtlji to niso – če ste ob sestavinah mogoče pomislili nanje. Kvašeno testo vsebuje več masla in sladkorja, zato je težje, med peko pa skorjica bolj karamelizira, kar ima svoj čar. V testu je zajetna žlica kardamoma, ki pusti svoj pečat. Tako je jasno, da moramo te okrogle lepotičke, ki so praviloma še večje kot moje, napolniti z nečim, kar ima zelo sladek značaj z gosto teksturo – denimo s pasto iz oreščkov – ali nečim bolj ostrim, svežim, kot je sadje. Moj sanjski okus bi bil sestavljen iz plasti zmečkanih malin, sladke pistacijeve paste in kupčka smetane, seveda. Brez te ni semle. V Skandinaviji bi jih zalili še s curkom mleka in postregli v globokem krožniku ali večji skodelici.

Semla z gozdnimi sadeži

Za 16 kosov po 40 gramov.

  • 125 ml mleka
  • 25 g svežega kvasa
  • 300 g moke
  • 70 g sladkorja
  • 1 razžvrkljano jajce
  • po 1/2 žličke pecilnega praška in soli
  • žlica kardamoma v prahu
  • 80 g razmehčanega masla

Nadev

  • 500 g (zamrznjenih) gozdnih sadežev
  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • 250 g kremnega sirčka
  • 150 g sladke smetane
  • 2 žlici sirupa gozdnih sadežev

Dodatno

  • razžvrkljano jajce + žlica mleka
  • sladkor za posip

Priprava

1. Mleko nalijemo v posodo mešalnika, vanj nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in 2 žlici moke (od skupnih količin). Pomešamo in počakamo 10 minut, da kvasec začne delovati.

2. Kvascu dodamo preostale sestavine, razen masla, in gnetemo pri majhni hitrosti. Po 5 minutah začnemo po kockah dodajati razmehčano maslo. Gnetemo še kakšnih 10 minut. Gladko in mehko testo oblikujemo v kroglo in posodo pokrijemo za 10 minut.

3. Pekač obložimo s papirjem za peko.

4. Testo predenemo na pomokano površino in ga razdelimo na 16 kosov. Če boste tehtali, naj ima vsak okoli 40 g. Vsak košček oblikujemo v napeto kroglico. Odlagamo jih na pekač, prekrijemo s krpo in pustimo, da vzhajajo še 60–90 minut, odvisno, kako topel je prostor. Testo vsebuje veliko masla, zato je proces vzhajanja počasnejši.

5. Pečico ogrejemo na 200 stopinj.

6. Kroglice premažemo z razžvrkljanim jajcem in mlekom ter jih potisnemo v pečico za 15–20 minut, da postanejo zlato rjave. Pečene prestavimo na rešetko in počakamo, da se ohladijo.

7. Gozdne sadeže in 2 žlici sladkorja stresemo v kozico in jih pokuhamo. Če spustijo preveč sirupa, ga odlijemo.

8. Naredimo kremo: kremni sirček, 2 žlici nastalega sirupa in 2 žlici sladkorja v prahu pomešamo. Smetano stepemo in jo na roke umešamo h kremnemu sirčku. Predenemo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom.

9. Vsaki bombetki odrežemo vrh, jo čisto malo izdolbemo in napolnimo z gozdnimi sadeži. Na vse skupaj nabrizgamo še kremo. Pokrijemo z odrezanim klobučkom in posujemo s sladkorjem v prahu.

Namig: Če boste uporabili suhi kvas, prav tako začnite s kvascem. Testo je zelo težko, zato se vam v nasprotnem primeru lahko zgodi, da ne bo vzhajalo.
Priporočamo še: Tako naredimo mini pehtranove potičke s skuto in sirom maskarpone
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed