Odprta Kuhinja

Nedeljska sladica: spenjena vroča čokolada s kardamomom

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-


Dekadenten napitek, ki pogreje do prstov na nogah in vzbudi toplo ugodje po nedeljskem popoldnevu na snegu, je nekakšno utelešenje skandinavske filozofije bivanja hygge.

Privoščite si jo med zavijanjem daril, pred tem pa ne pozabite prižgati svečk, ki v nas zanetijo pozitivno naravnanost in občutke, povezane s toplino in upanjem. Odmislite vse obveznosti in se preprosto prepustite dolgim pogovorom, med katerimi ne sme manjkati obujanje lepih spominov.

V Skandinaviji, kamor smo šli danes po navdih, vroča čokolada ni pripravljena, kot smo je večinoma vajeni pri nas – na italijanski način, torej tako, da v njej žlica skorajda stoji pokonci, saj ji dodamo škrob. Gre bolj za mlečni napitek, ki ga oplemenitijo kakovostna čokolada in začimbe. Pri nas bi temu kaj hitro rekli kakav. Mi smo mleko za še več užitka spenili, vseeno dodali malce več čokolade in kardamom, ki nas je ponesel na Finsko, kjer ga najdemo v vsaki sladici. Saj res – prav te, sploh razne prepletenke in polžki, so obvezen dodatek ob pitju vroče čokolade.

Sestavine

  • 150 g čokolade v kapljicah (70 % kakava)
  • 500 ml mleka
  • 100 ml sladke smetane
  • 10 strtih strokov kardamoma ali ravna žlička mletega
Priprava

  1. Čokolado stresemo v višjo posodo, v kateri bomo dokončali napitek.
2. Mleko in smetano zlijemo v lonec, dodamo kardamom in postavimo na ogenj. Segrejemo, a ne toliko, da bi zavrelo, saj se mleko potem ne bo spenilo. Umaknemo z ognja, odstranimo lupino kardamoma, lonec malce nagnemo in mleko spenimo s palčko za penjenje. Seveda si lahko pomagate tudi z drugo napravo ali pripomočkom, ki ga imate.

3. Spenjeno mleko prelijemo čez čokoladne kap­ljice, počakamo nekaj sekund in premešamo z metlico, da se čokolada popolnoma stopi.

4. Vročo čokolado nalijemo v skodelice ali kozarce in takoj ponudimo.

Namig: Količino in tip čokolade lahko prilagodite svojemu okusu.

Poizkusite še: Nedeljska sladica: marmorni kolač donavski valovi

Fotografija: Mateja Delakorda


Datum Objave: 8.12.2021 ob 07:12

Več iz te teme:

čokoladakardamomvroča čokoladanedeljska sladica

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.