Odprta Kuhinja

Nedeljsko kosilo: saltimbocca – odlični telečji zrezki, ki vzamejo le 15 minut (VIDEO)

Saltimbocca. Po italijansko: tako dobro, da samo skoči v usta. Ponudimo s testeninami, ki naj ne bodo predebele, ali krompirjem. (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Po italijansko: tako dobro, da samo skoči v usta. Ponudimo s testeninami, ki naj ne bodo predebele, ali krompirjem.

Ime zveni zapleteno, celo toliko, da se človek raje sploh ne bi lotil. Toda ta italijanska specialiteta, posebej značilna za Rim, vzame vsega skupaj petnajst minut. Ker jo postrežemo s špageti, ki so tudi kuhani en dva tri, je to mogoče celo najhitreje pripravljeno gurmansko kosilo, kar jih je. Lažje ne gre.

Saltimbocca

 • okrog 800 g teletine (najbolje notranje stegno) ali piščančjega, svinjskega mesa
 • 2 žlici bele moke
 • 100 g pršuta
 • 100 g masla
 • 8 listkov svežega žajblja
 • 1,5 dl aromatičnega suhega belega vina

Dodatno

 • zobotrebci

Priprava

 1. Meso res dobro očistimo vseh ovojnic in veziv. Temeljitejši ko bomo, slastnejši bodo zrezki in se ne bodo vihali. Narežemo ga na osem kosov in jih stanjšamo s kladivom za meso, da so čim bolj enakomerno debeli, velikosti majhne dlani.
 2. Rezine pršuta navadno prerežemo na pol, da ustrezajo velikosti zrezkov, in jih razporedimo po mesu.
 3. Na vsak kos položimo še listek svežega žajblja in spnemo z zobotrebcem.
 4. V plitev krožnik nasujemo moko in saltimbocce po spodnji strani, kjer ni pršuta, pomokamo.
 5. V veliki ponvi razgrejemo za dva oreha masla in zrezke zložimo vanjo, tako da je listek na spodnji strani. Ta del opečemo zelo na kratko, minuto, dve, samo toliko, da žajbelj spremeni barvo, maščoba pršuta postane prosojna, njegov okus pa se poglobi, vendar ne postane hrustljav.
 6. Zrezke obrnemo in pečemo naprej, 5 do 7 minut bi moralo zadostovati, nato jih poberemo iz ponve in shranimo na toplo.
 7. V ponev nato vlijemo vino in s kuhalnico podrgnemo, da se odlepijo in v tekočini raztopijo zasušeni mesni sokovi. Vanjo vržemo preostanek masla, nič ne bo narobe, če tudi nekaj listkov žajblja, in malo reduciramo: alkohol iz vina mora povreti, omaka pa se zgostiti, da postane svilnata.
 8. Saltimbocce vrnemo v ponev, pokrijemo za nekaj minut, da se prepojijo z masleno-vinsko omako – in postrežemo. Najbolje s kakšnimi ne predebelimi testeninami, lahko tudi s krompirjem.

Kaj predlagamo za celoten meni?

image_alt
Najboljša porova kremna juha s pečenim česnom

image_alt
Ta radič in jabolko v solati boste radi pripravljali

image_alt
Ta hitre miške s sirčkom maskarpone (VIDEO)

Oblika: Nekateri saltimbocce zvijejo v ruladico, kar je težja različica, ker ne moreš vedeti, kdaj bodo enakomerno prepečene. (Foto: Sonja Ravbar)
Oblika: Nekateri saltimbocce zvijejo v ruladico, kar je težja različica, ker ne moreš vedeti, kdaj bodo enakomerno prepečene. (Foto: Sonja Ravbar)
Žajbelj: Pri nas večinoma prezimi, posajen na prostem, je torej zimzelena trajnica in zato skoraj edino zelišče, ki je dostopno vse leto. (Foto: Sonja Ravbar)
Žajbelj: Pri nas večinoma prezimi, posajen na prostem, je torej zimzelena trajnica in zato skoraj edino zelišče, ki je dostopno vse leto. (Foto: Sonja Ravbar)

 

 

Datum Objave: 10.2.2024 ob 05:02

Več iz te teme:

videonedeljsko kosilokosilohitro in preprostomesne jedizrezki

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.