Odprta Kuhinja

Njoki iz sladkega krompirja (odlična priloga za Martinovo pojedino)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Sila preprost in kratek postopek, po katerem smo nagrajeni s kupčkom nežnih in mehkih njokov sladkastega in rahlo oreščkastega okusa.


Med večje prestopke, ki jih radi ušpičimo v domači kuhinji, zagotovo spada uporaba kupljenih njokov. Le redki so omembe vredni, pa še ti zlezejo takoj nazaj v svojo vrečko, ko se jim nasproti postavijo – domači. Kadar gre za njoke iz sladkega krompirja, pa tako ali tako nimamo izbire – pripraviti jih moramo sami, ker se jih kupiti ne da.

Njoki iz sladkega krompirja



  • 700 g sladkega krompirja

  • veliko jajce

  • 230 g moke

  • ščepec muškatnega oreščka

  • pol žličke soli


Priprava


1. Gomolje sladkega krompirja splaknemo in osušimo, nato jih cele postavimo v pečico, segreto na 200 stopinj. Pečemo jih, da se povsem zmehčajo, približno uro.

2. Sladki krompir po dolgem razpolovimo in počakamo, da se malce ohladi.

3. Lupino odstranimo, krompir pa s silikonsko spatulo pretlačimo skozi cedilo ali uporabimo stiskalnico za krompir.

4. Dobljeni pire zmešamo z jajcem, muškatnim oreščkom in soljo.

5. Moko dodajamo postopoma, vmes dobro premešamo.

6. Na šporget pristavimo veliko kastrolo z dobro osoljeno vodo in jo zavremo.

7. Zmes za njoke stlačimo v dresirno vrečko brez nastavka.

8. Konico vrečke odrežemo, da nastane za palec velika odprtina.

9. Z eno roko držimo zvito dresirno vrečko nad kropom in jo enakomerno stiskamo, v drugi roki pa imamo nožek, s katerim režemo ven polzečo maso na enakomerne njokce.

10. Njoke kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje, nato jih s penovko poberemo in prenesemo v ločeno posodo.

11. Iz mase skuhamo vse njoke v dveh ali treh serijah.
Priporočamo še: Kostanjevi svaljki z omako iz kremnega sira
Datum Objave: 3.11.2023 ob 11:11

Več iz te teme:

prilogesladek krompirnjokimartinova pojedina

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.