Njoki iz sladkega krompirja (odlična priloga za Martinovo pojedino)
Odpri galerijo
A+ A-
Sila preprost in kratek postopek, po katerem smo nagrajeni s kupčkom nežnih in mehkih njokov sladkastega in rahlo oreščkastega okusa.
Med večje prestopke, ki jih radi ušpičimo v domači kuhinji, zagotovo spada uporaba kupljenih njokov. Le redki so omembe vredni, pa še ti zlezejo takoj nazaj v svojo vrečko, ko se jim nasproti postavijo – domači. Kadar gre za njoke iz sladkega krompirja, pa tako ali tako nimamo izbire – pripraviti jih moramo sami, ker se jih kupiti ne da.
Njoki iz sladkega krompirja
- 700 g sladkega krompirja
- veliko jajce
- 230 g moke
- ščepec muškatnega oreščka
- pol žličke soli
Priprava
1. Gomolje sladkega krompirja splaknemo in osušimo, nato jih cele postavimo v pečico, segreto na 200 stopinj. Pečemo jih, da se povsem zmehčajo, približno uro.
2. Sladki krompir po dolgem razpolovimo in počakamo, da se malce ohladi.
3. Lupino odstranimo, krompir pa s silikonsko spatulo pretlačimo skozi cedilo ali uporabimo stiskalnico za krompir.
4. Dobljeni pire zmešamo z jajcem, muškatnim oreščkom in soljo.
5. Moko dodajamo postopoma, vmes dobro premešamo.
6. Na šporget pristavimo veliko kastrolo z dobro osoljeno vodo in jo zavremo.
7. Zmes za njoke stlačimo v dresirno vrečko brez nastavka.
8. Konico vrečke odrežemo, da nastane za palec velika odprtina.
9. Z eno roko držimo zvito dresirno vrečko nad kropom in jo enakomerno stiskamo, v drugi roki pa imamo nožek, s katerim režemo ven polzečo maso na enakomerne njokce.
10. Njoke kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje, nato jih s penovko poberemo in prenesemo v ločeno posodo.
11. Iz mase skuhamo vse njoke v dveh ali treh serijah.
Priporočamo še: Kostanjevi svaljki z omako iz kremnega sira
Datum Objave: 3.11.2023 ob 11:11