Noč čarovnic: strašljivi gobji klobuki za kuhanje z otroki

Klobuki šampinjonov so kreativna osnova za zabavo v kuhinji. Mehke gobe lahko izrezujejo tudi otroci, kar bo nastalo, pa bodo vsi z veseljem pojedli.

Zabavajmo se po svoje in kaj dobrega skuhajmo; navdih je v kreativnosti, ne v industrijsko pripravljenem izdelku, zato priporočamo recept, ki se ga bodo najmlajši še kako razveselili.

Treba se je zavedati, da nam je potrošništvo v zadnjih desetletjih ukradlo veliko zabave in pravega druženja. Hec je, da smo ga ustvarili sami in to še naprej počnemo, saj ne more obstajati brez potrošnika, to sva pa jaz in ti. Marsikaj je postalo last industrije in marketinga, še najbolj trapasto pa se mi zdi, da se je to zgodilo tudi s prazniki. Predlagam, da jih enostavno vzamemo nazaj in se zabavamo po svoje. Prva takšna priložnost je noč čarovnic. Ne, ne zanimajo me keramične buče niti plastični duhci. Ni res, da je praznik ameriški, in ni si ga izmislila Coca-Cola. V Evropi ga res dolgo nismo poznali, to pa zato, ker smo nanj pozabili.

Kaj pomeni noč čarovnic

Zgodba je namreč pravljična, čarobna, zelo stara in pripoveduje o ritmih življenja. Poznali so jo Kelti, ki so tod živeli pred mnogimi leti. Zadnje dni v oktobru so praznovali konec rodnosti, sonca in toplote ter z novembrom ponovni začetek, 1. november je bil praznik novega leta. V takšnih zgodbah je mnogo več, kot si mislimo, v njej so prastari zapisi vedenja o tem, kakšno naj bi bilo življenje, vredno življenja. Praznovanje, ki so ga imenovali samhain (sow-in), je mnogo pozneje dobilo povezavo s svetniki, vsemi svetimi, in še pozneje s pokojnimi, kar je za nas danes 1. november. Hlad in tema, ki ju prinaša november, se zlahka povežeta z neznanim in strašljivim, v resnici pa sta le del življenja. Res dobimo občutek, da bo nekoč vse to minilo. Mnogo bolj pomembno od strahu pred prihodnostjo pa je živeti ta trenutek. Obredi, prazniki, navade, ki izvirajo iz pračasov, nosijo zapise o tem, kako naj živimo, da se nam bo na koncu zdelo prav.

Keltsko praznovanje je šlo v Ameriko in tam so ga priseljenci obudili, da bi se povezali s svojimi koreninami. K nam se je čudovit praznik kolesa življenja vrnil v popačeni potrošniški različici. S praznikom ni nič narobe.

Skratka, namen imam praznovati. Po tradiciji se staro zapušča z ropotom, ploskanjem, vzkliki, živalskimi maskami in strašljivimi kostumi. Tako nastane prostor za novo. Ob tem se zabavam, pijem, plešem in pojem ter obvezno nekaj dobrega kuham, pečem in jem. Navdih je v kreativnosti, ne v industrijsko pripravljenem in večkrat zapakiranem izdelku sumljivega izvora in nikakršne vrednosti. Jemljem nazaj praznike in podpiram življenje.

Strašljivi gobji klobuki

  • 250 g šampinjonov (približno enake velikosti)
  • česen
  • sol in poper
  • peteršilj
  • olje

Kako naredimo

Recept je za priložnostno zabavno jed. Gobe pripravite, tik preden jih začnete peči, da ne potemnijo. Betkov ne odrežite. Šampinjone obrišite z vlažno kuhinjsko brisačko, če se zdi potrebno. Nikakor jih ne spirajte ali perite, ker so gobe pač gobaste in se hitro napijejo vode.

Za strašljive klobuke potrebujete široko slamico, s katero naredite oči. Seveda lahko za to uporabite tudi kaj drugega, jaz sem jih naredila s kovinskim nastavkom za kavo iz kafetjere, je ravno prave velikosti. Podobno kot pri obrazu na izdolbeni buči naredimo gobjim klobukom strašljiv videz s koničastim nosom.

V nizki ponvi s pokrovom popecite gobe na precej olja. Ko dobijo malo barve, znižajte temperaturo, dodajte stisnjen česen, solite, poprajte in pokrijte za par minut. Spustijo tekočino in se zmehčajo. Ponudite še tople, posipane s peteršiljem kot družaben prigrizek, na obloženih kruhkih presenečenja ali zabavnih picah.

Priporočamo še: Čarovniški gosti sok s smetano
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed