Odprta Kuhinja

Nov recept za krompir, ki obljublja najbolj hrustljavo skorjo

Odpri galerijo
A+   A-
Se strinjate, da je pečen krompir ena najboljših prilog k mesu in zelenjavi? Potem morate dati priložnost temu receptu.


Krompir je ena izmed najbolj praktičnih sestavin in eden izmed temeljev slovenske kulinarike. Odlično se odreže v juhah, narastkih, musakah, v vlogi glavne jedi ali priloge. Zaradi njegove raznolikosti ga imamo v shrambi skoraj vedno na dosegu roke, prav zato pa je dobro imeti na zalogi tudi kakšen nov recept, da iz njega pripravimo nekaj novega. Tokrat bo to različica pečenega krompirja, ki te dni navdušuje po družbenih omrežjih in obljublja najbolj hrustljavo skorjo!

Kako pripravimo najbolj hrustljav krompir?


Najprej vključimo pečico na 220 stopinj Celzija, na štedilniku pa zavremo velik lonec vode, v katero smo vmešali žlico sode bikarbone. Krompir narežemo na enako velike kocke in jih stresemo v krop, kjer naj se kuhajo 10 minut. Medtem v majhni ponvi prepražimo nekaj žlic olja, sušen peteršilj in tri strte stroke česna.

Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in pustimo, da na pultu počiva 2 minuti. Nato ga prelijemo s česnovo mešanico in dobro pretresemo, da se enakomerno razporedi po njem. Pri stresanju posode nam ni treba biti nežni. Še več, krompir moramo premetati precej grobo, da se na njegovi površini nabere nekakšna tanka plast pireja. To bo namreč osnova za hrustljavo skorjo. Med pripravo morda ne bo videti najlepše, a kasneje se bo zagotovo obrestovalo.


Nato krompir pretresemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Enakomerno ga razporedimo, saj ne želimo, da bi bila v pečici gneča. Nato pečemo 10 minut pri visoki temperaturi, da škrob zakrkne. Vse skupaj premešamo in porinemo v pečico za še 35 minut. Krompir vsake toliko časa preverimo, saj se pečice med seboj razlikujejo in lahko se zgodi, da bo perfektno hrustljavost dosegel že prej. Zaupajte svojemu občutku!
Preberite še: To morate narediti, preden zelenjavo potisnete v pečico

Fotografija: alexbai/Getty Images
Datum Objave: 14.1.2022 ob 09:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: