Odprta Kuhinja

Ocvrti zelenjavni žepki

Odpri galerijo
A+   A-
Ko rajajo maškare, nihče ne šteje kalorij in ne modruje o zdravi prehrani.



Treba je izkoristiti dneve, ko so mastno, slano, bela moka in veliko sladkorja skoraj obvezni, dneve, ko nihče ne šteje kalorij in ne modruje o zdravi prehrani. Že zato je pust velik praznik. Vse našteto najlažje dosežete z ocvrto hrano. Odlične gospodinje se te dni dokazujejo v peki krofov, na mojem meniju pa bodo ocvrti zelenjavni žepki.

Pravzaprav potihem obožujem slano in ocvrto, še posebno če je zraven omaka za tunkanje. V mislih imam vroče spomladanske zvitke s pekočo želejasto omako sumljivih sestavin. Ali pa ocvrt krompirček s kečapom in majonezo. Nihče mi ne verjame, da mi je to všeč. Za pusta sem izbrala recept, po katerem testene žepke napolnim z zelenjavo, recimo z brstičnim ohrovtom, in ocvrem v precej olja. Zdijo se nekam azijski, zato jih super kombiniram s sojino omako ali pripravim čisto posebno sladko pekočo omako s svežim ingverjem.

Zelenjavni žepki za dva


Testo

  • 150 g moke

  • ščep soli

  • žlica olja


Nadev

  • 250 g brstičnega ohrovta (ali običajnega ohrovta, zelja)

  • čebula, najboljše šalotka

  • malo gob (šitake, šampinjoni)

  • strok ali dva česna

  • 2 cm ingverjeve korenine

  • sol in poper

  • olje


Omaka za pomakanje

  • 50 ml sojine omake tamari

  • 2 žlici agavinega sirupa

  • 1 cm ingverjeve korenine

  • sezam za posip

  • In še: olje za cvrtje


Priprava


1. Ugnetite moko, ščep soli, olje in toliko vode, da nastane voljno, bolj čvrsto testo (kot za testenine). Počiva naj pol ure, pokrito v skledi, da se ne izsuši po vrhu.

2. Za nadev očistite brstični ohrovt in gobe, tanko narežite. Nasekljajte čebulo in česen. Ingver ostrgajte z žličko in fino naribajte (jaz uporabljam microplane). Vse popražite na olju, po okusu solite in poprajte. Pri nizki temperaturi pokrito dušite, da se ohrovt toliko zmehča, kot vam je všeč.

3. Za pomako zmešajte vse sestavine. Ingver naj bo res fino nariban.

4. Testo tanko razvaljajte na pomokani podlagi, razrežite na kvadratke, na sredo pride žlička nadeva, robove navlažite in stisnite ali pa zapognite. V redu bo, tudi če bo vsak žepek malo drugačne oblike, odlično nepopoln.

5. Ocvrite jih v globokem olju in še vroče pomakajte v slano sladko omako.
Priporočamo še: Krofova zloženka
Datum Objave: 25.2.2020 ob 08:02

Več iz te teme:

brezmesne jediprilogenadevzelenjavni žepkiomaka za pomakanje

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja