Pečena polnjena čebula

Izvrstna ideja, vredna vse solzave priprave.

Priprava: 25 minut; čas peke: 15–20 minut.

Sestavine

– 4 večje čebule, 2 stroka česna
– žlica oljčnega olja
– 4 vejice rožmarina, sol, poper
– 8 žlic sladke smetane, 50 g parmezana
– 8 dolgih rezin pancete

Priprava

1. Čebule olupimo in 10 minut kuhamo v večji količini osoljene vode, da se malo zmehčajo. Kuhane vzamemo iz lonca in ohladimo. Vodo porabimo juho, rižoto, omako za testenine.

2. Z ostrim nožem odrežemo vrh vsake čebule (približno 2,5 cm), ga drobno narežemo in prihranimo. Iz vsake čebule izdolbemo ali izrežemo za zvrhano žlico sredice, pri čemer pazimo, da ne poškodujemo zunanje plasti. Sredico drobno narežemo in prav tako prihranimo.

3. Pečico segrejemo na 180–200 stopinj, medtem pripravimo nadev.

4. V kozico nalijemo oljčno olje, dodamo drobno narezan česen, sredico čebule in nekaj lističev rožmarina. Nekaj minut pražimo, nato ogenj zmanjšamo, dolijemo smetano in odstavimo. Vmešamo še nariban parmezan, solimo in popramo.

5. Okrog vsake čebule ovijemo rezino ali dve pancete, zašpilimo z vejico rožmarina ali zobotrebcem, jih zložimo na pekač in vsako čebulo napolnimo s smetanovim nadevom. Postavimo v pečico in pečemo 15 minut.

6. Ponudimo s kruhom ob radičevi solati z jajcem in fižolom.

Nasvet: Nadev, ki vam ostane, potresite okoli čebul v model, da se speče in karamelizira. Slastno.
Naredimo vnaprej: Brez težav pripravite vse čebule in jih shranite v hladilnik. Naslednji dan jih le še postavite v pečico, da se spečejo.
Poizkusite še: Po korakih: morski linguini z džinom (FOTO)

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed